Заможні українці зберігають гроші в Україні через високу дохідність

П'ятниця, 7 грудня 2012, 09:21

Заможні українці в прагненні отримати високу дохідність активніше розміщують кошти на депозитах в українських банках.

За останні півтора року установи вже почали обслуговувати половину всіх заможних людей країни, пише "Комерсант-Україна".

Компанія KPMG оприлюднила результати дослідження ринку private banking в Україні з 2011 по I півріччя 2012 року.

Згідно зі звітом, частка коштів VIP-клієнтів в активах установ зросла на 1,5 процентних пункту - до 7%.

Реклама:

Частка заможних людей, які зберігають гроші в українських банках, збільшилася з 32% до 50% - решта тримають їх за кордоном.

У той же час лише 0,6% всіх банківських вкладників є їх цільовою аудиторією.

Середній внесок решти 37 млн ​​клієнтів становить всього близько 9 тис гривень.

Вузькість сегмента private banking банкіри пояснюють як і раніше низькою довірою населення до банківської системи.

"Частина клієнтів з рітейлу бачать позитивні риси private banking і переводять кошти на обслуговування до нас. Будь-які кроки Нацбанку і уряду, які можуть підвищити або знизити довіру до банків, мають велике значення", - говорить начальник департаменту персональних банківських послуг УкрСиббанку Олексій Александров.

Разом з тим отримати статус VIP-клієнта стало складніше.

Якщо раніше банкіри готові були зарахувати до такого сегменту людей з доходами в 10-250 тис доларів на рік, то тепер мінімальний рівень становить 120 тис доларів.

При цьому обсяг розміщених в банках засобів починається в середньому з 100 тис доларів.

"Якщо клієнт приносить 1 млн доларів, то це, звичайно, добре. Але робота з високими обсягами дуже ризикована для банку, тому що якщо піде одна людина, в банку будуть серйозні втрати", - відзначає начальник відділу приватного банківського обслуговування ОТП Банку Олена Колосвєтова.

За останні півтора року банкіри почали пропонувати своїм ключовим клієнтам не тільки депозити, рахунки і карти, але і нові послуги класичного private banking: венчурні фонди, офшорні юрисдикції, створення персональних інвестиційних фондів.

При цьому банкіри скаржаться на жорсткі законодавчі обмеження, які не дозволяють їм пропонувати споживачам більший спектр послуг.

"Клієнти готові інвестувати в нові цікаві напрями, наприклад в єврооблігації українських емітентів. Але можливості їх купити немає, як і механізму інвестування в міжнародні індекси. Операції можна проводити тільки в гривні, фондовий ринок практично відсутній", - відзначає Олексій Александров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!