В ЄС сподіваються, що Україна відмовиться від утилізаційного збору

Середа, 19 грудня 2012, 18:46

Європейський cоюз сподівається, що Україна перегляне своє рішення щодо введення утилізаційного збору на автомобілі.

Про це йдеться у висновках Ради ЄС по Україні, прийнятих на 3209 засіданні ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу в Брюсселі, 10 грудня 2012 року, передає "ЛігаБізнесІнформ".

Як зазначається у документі, відповідно до духу створення глибокої та всебічної зони вільної торгівлі, ЄС сподівається, що Україна відмовиться від введення протекціоністських заходів, зокрема утилізаційного збору на автомобілі, які можуть порушувати зобов'язання України в рамках СОТ.

"ЄС підтверджує своє прохання до України відкликати його прагнення переглянути свої зобов'язання в рамках СОТ відповідно до Статті XXVIII Генеральної угоди про тарифи і торгівлю, адже це прагнення викликає торгові неспокою і є викликом до цілісності багатосторонньої торговельної системи ", - йдеться в заяві ЄС.

Реклама:

Рада ЄС підтвердила підтримку процесу модернізації України.

"Мова йде про підтримку через двосторонню фінансову допомогу і можливу макрофінансову допомогу з боку ЄС, а також сприяння підтримці з боку міжнародних фінансових інститутів модернізації української газотранспортної системи, згідно з наявними умовами, зокрема договору про енергетичне співтовариство", - наголошується в документі.

За словами гендиректора ВААІД Олега Назаренка, законопроекти про утилізаційні збори, ухвалені парламентом у першому читанні (проект базового закону про утилізацію транспортних засобів №11259, а також проект з розміру ставок збору №11260) вже не можуть бути відкликані.

Разом з тим, асоціація звернулася до всіх парламентських фракцій у Верховній раді з проханням не приймати законопроект в цілому, тому що це загрожує санкціями з боку СОТ.

"Формально, законопроект прийнятий у першому читанні є власністю Верховної ради і він не може бути відкликаний. Ми направили листи усім новим фракціям і бачимо розуміння від Свободи, Удару і КПУ. Пропонуємо відправити цей законопроект на "утилізацію", - сказав Назаренко.

"Поки що, головне, що нам вдалося зробити, це домогтися скасування голосування по законопроектах у другому читанні, запланованого на 4 грудня. Зараз новому складу Ради та нашим опонентам доведеться домовлятися з новими людьми, а це завжди складніше ", - додав він.

Раніше лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що перспективи прийняття закону про утилізаційних зборі туманні.

"Проект закону про утилізаційні збори пройшов перше читання, був винесений на друге читання. Ми не стали його свідомо розглядати у другому читанні, там є багато питань, які викликають сумніви і, за великим рахунком, в тому варіанті, в якому він існує на сьогоднішній день, його перспектива ухвалення парламентом дуже туманна ", - сказав він.

Як відомо, 20 листопада ВР ухвалила у першому читанні законопроект про утилізаційних збір на колісні транспортні засоби, від сплати якого звільнено підприємства-виробники автомобілів по повному циклу. Базові ставки податків за утилізацію легкових автомобілів пропонують встановити в розмірі 5,5 тисячі гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: