Витрати банків продовжують знижувати їх прибуток

Понеділок, 17 грудня 2012, 09:22

Прибуток банків у розмірі 560 млн гривень дозволив наростити в листопаді сумарний фінансовий результат усіх фінустанов за січень-листопад до 4,4 млрд гривень.

Про це повідомили в Національному банку, передає "Комерсант-Україна".

Позитивний результат листопада був отриманий завдяки Укргазбанку, який заробив рекордний прибуток - 596 млн гривень - за рахунок роботи з проблемними позиками та розформування резервів.

Решта 175 банків отримали сумарний збиток у розмірі 36 млн гривень.

Реклама:

Враховуючи те, що ПриватБанк минулого місяця заробив близько 300 млн гривень (інші банки не оприлюднили фінансовий результат за листопад), збиток інших банків насправді вище.

З даних НБУ виходить, що кредитні установи направили в резерви 1,7 млрд гривень (без урахування Укргазбанку - 2,2 млрд гривень), тоді як у попередні місяці - по 2,1-2,7 млрд гривень на місяць.

Банкіри сподіваються на допомогу держави у відновленні кредитування.

У НБУ їм обіцяли, що в держбюджеті на наступний рік на компенсацію частини процентної ставки за кредитами закладено 1,5 млрд гривень.

Сам Нацбанк планує надавати рефінансування тим установам, які будуть брати участь у відповідній державній програмі.

За підсумками року прибуток системи може становити 4-5 млрд гривень в залежності від фінансового результату в грудні.

Однак в 2013 році прибутковість банків навряд чи значно покращиться, вважають банкіри, нарікаючи на нові правила резервування.

Згідно із постановою НБУ №23, яка в повній мірі запрацює з 31 грудня, банки повинні будуть формувати більше резервів під проблемні активи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!