Вступила у дію норма про продаж валюти від переказів

Вівторок, 27 листопада 2012, 19:26

З 27 листопада 2012 року постанова НБУ №476 про обов'язковий продаж валюти, що надходить фізособам у вигляді переказів, набуває чинності.

Як зазначено у повідомленні НБУ, постанова прийнята з метою дедоларизації економіки та підвищення статусу нацвалюти.

У відомстві нагадали, що постановою установлена вимога щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку надходжень із-за меж України в іноземній валюті на користь фізосіб у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150 тис гривень протягом одного місяця.

За словами директора гендепартаменту інформаційних технологій та платіжних систем Наталії Синявської, це обмеження стосується переказів великих сум коштів, які здійснюються резидентами чи нерезидентами.

Реклама:

"Сума переказу зараховується у відповідному валютному еквіваленті та продається не пізніше, ніж на наступний робочий день. Не пізніше ніж на наступний робочий день кошти повинні бути зараховані на рахунок отримувача в гривневому еквіваленті за курсом банка-продавця відповідно до умов договору", - сказано у повідомленні.

"Середня сума переказу, який надходить в Україну, становить 574 долари, тому це обмеження не буде перешкодою для пересилання коштів тими засобами або платіжними системами, які використовуються для здійснення переказів", - зазначила Синявська.

Нагадаємо, Нацбанк також ввів обов'язковий продаж юрособами частини валютної виручки, що одержується від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами.

Як повідомлялося, Нацбанк допускає ініціювання введення податку на готівкові валютообмінні операції фізичних осіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!