Нацбанк Білорусі хоче обмежити обіг готівки

Четвер, 22 листопада 2012, 15:08

Нацбанк Білорусії запропонував заборонити оплату готівкою товарів і послуг, вартість яких у 100 і більше разів перевищує розмір базової величини.

Про це заявив заступник голови Нацбанку Сергій Дубков, передає "Лента.ру".

"Базова величина, на основі якої, крім іншого, розраховуються штрафи і посібники, складає 100 тисяч білоруських рублів, що за офіційним курсом місцевого ЦБ дорівнює 11,7 долара або 9,15 євро. Таким чином, в республіці може бути заборонена оплата готівкою покупок дорожче 1170 доларів і 915 євро", - зазначив Дубков.

За словами Дубкова, ця заборона відповідає міжнародному досвіду. Так, за його словами, в Італії не дозволяється оплачувати готівкою покупки дорожче тисячі євро, в Греції - 1,5 тисячі євро, а у Франції - дорожче трьох тисяч євро.

Реклама:

Крім того, додав Дубков, також планується заборонити покупцеві отримувати готівку в разі повернення покупок, оплачених "по безналу". Представник ЦБ також звернув увагу, що в країні необхідно організувати цілодобовий доступ власників карток до банкоматів. Пропозиції Нацбанку, за словами Дубкова, планується закріпити законодавчо.

"В даний час в Білорусії "по безналу" оплачується близько 12,8% покупок. Порівняно з минулим роком показник виріс на 2 процентних пункти - він становив 10,8%", - пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: