Скорочення резервів України продовжиться - експерти

Середа, 31 жовтня 2012, 17:41

До кінця року скорочення золотовалютних резервів України продовжиться.

Про це йдеться у аналітичному огляді Sberbank Investment Research.

За даними експертів, валові золотовалютні резерви України у вересні скоротилися на 0,7 млрд доларів з рівня серпня і на 1 жовтня становили 29,3 млрд доларів.

"Їх скорочення пов'язане з підвищеним попитом на готівкову іноземну валюту з боку населення на початку вересня через нестабільність на валютному ринку країни. За вересень чиста купівля іноземної валюти населенням становила 1,8 млрд доларів проти 0,7 млрд доларів в серпні", - зазначили аналітики.

Реклама:

Вони нагадали, що за перший тиждень вересня ринковий обмінний курс знизився до 8,18 гривні за долар (раніше він протягом декількох місяців тримався близько 8,1), і були випадки введення обмежень на продаж готівкових доларів населенню.

"Скорочення золотовалютних резервів, імовірно, продовжиться до кінця року, і їх рівень поступово наблизиться до безпечного порогу, еквівалентному вартості очікуваного імпорту товарів і послуг за три місяці (або 25 млрд доларів), якщо тільки влада не вирішить скорегувати чинний режим де-факто фіксованого обмінного курсу", - сказано в огляді.

"Зміна політики обмінного курсу передбачала б порівняно помірне ослаблення гривні - приблизно до 8,5 гривні за долар до кінця року", - підсумували експерти.

Як повідомлялося, агентство Fitch прогнозує скорочення золотовалютних резервів Нацбанку з 29,255 млрд доларів (на 30 вересня) до 27,1 млрд доларів до кінця 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!