Литва вимагає від "Газпрому" майже 2 мільярди доларів

Середа, 3 жовтня 2012, 19:29

Литва вимагає від "Газпрому" 5 млрд літів (1,87 мільярда доларів) в міжнародному арбітражному суді, борючись за зниження цін на газ.

"Суперечка пов'язана з переплатою 5 млрд літів за газ "Газпрому", поставлений в Литву за деякими контрактами", - говориться в заяві міністерства енергетики, яке звернувся до арбітражного суду в Стокгольмі, пише Reuters.

За твердженням Литви, російська компанія підвищила ціни з 2004 по 2012 рік, порушивши умови приватизації газової компанії Lietuvos Dujos, в якій "Газпрому" належить 37,1%, а німецькій E.ON - 38,9%.

"Ми намагалися переконати їх дуже чіткими аргументами в тому, що "Газпром" може скорегувати ціну без арбітражу, але цього не сталося", - сказав журналістам прем'єр-міністр Андрюс Кубілюс.

Реклама:

Розгляд справи в суді займе півтора-два роки, додав міністр енергетики Арвідас Секмокас.

"Газпром" двічі подавав скаргу в суд Стокгольма після початку розслідування у відношенні Lietuvos Dujos, але в липні суд відхилив вимогу "Газпрому" про компенсацію, повідомило міністерство енергетики Литви.

У березні газова монополія звернулася в міжнародний арбітраж, щоб відстояти право на контроль газопроводів Литви, якого вона позбудеться через поправки до законодавства ЄС.

Як повідомлялося, Євросоюз, якому "Газпром" забезпечує близько чверті поставок газу, підозрює концерн у зловживанні домінуючою позицією на ринку Центральної та Східної Європи і місяць тому почав антимонопольний розгляд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: