Фондовий ринок може об'єднатися

Понеділок, 29 жовтня 2012, 11:28

На фондовому ринку може бути створена саморегульована організація (СРО), яка об'єднує компанії з більшості видів діяльності.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як пише видання, Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) дозволила охопити в рамках однієї організації 35% учасників будь-якого із сегментів фондового ринку. У разі участі у такому об'єднанні 75% гравців йому буде надано статус СРО.

Згідно з новою постановою регулятора, об'єднання професійних учасників фондового ринку (ОПУФР) зможуть охоплювати компанії як по одному, так і за декількома видами професійної діяльності.

Реклама:

На даний момент СРО, участь у яких є підставою для отримання ліцензії НКЦБФР, об'єднують учасників фондового ринку за трьома ключовими напрямками.

Після прийняття документа будь-яке СРО зможе отримати статус ОПУФР за видами діяльності, які до цього не представляла.

"Певна СРО зможе об'єднувати торговців цінними паперами, депозитаріїв, зберігачів та інших, але для цього їй потрібно охоплювати не менше 75% професійних учасників по кожному виду діяльності", - пояснив директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦБФР Максим Лібанов.

Існування двох СРО по одному виду діяльності не допускається, проте одна й та ж СРО зможе представляти багато або навіть усі ринки.

У відповідності до вимог законодавства на ринку існують три СРО: Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ), Професійна асоціація реєстраторів і депозитаріїв (ПАРД) і асоціація "Українські фондові торговці" (АУФТ). Членство в них є обов'язковим для заняття професійною діяльністю на фондовому ринку.

Претендувати на отримання статусу ОПУФР зможе АУФТ, оскільки всі хранителі (входять в ПАРД) мають ліцензії на торгівлю цінними паперами, а значить, АУФТ вже об'єднує 71% гравців депозитарних послуг.

Глава ради АУФТ Сергій Антонов повідомив, що питання подачі документів на отримання статусу ОПУФР з депозитарної діяльності буде розглядатися всіма членами ради асоціації. Це дозволить переформатувати ринок між трьома його гравцями - АУФТ, ПАРД та УАІБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: