Росія і ЄС готуються дати старт своїм потокам в Болгарії

Неділя, 21 жовтня 2012, 15:20

У Болгарії 9 листопада почнуться роботи зі спорудження газогону "Південний потік".

Двома місяцями пізніше там стартують роботи з будівництва альтернативного проекту "Набукко", повідомляє "Німецька хвиля".

Газопровід "Південний потік", котрий транспортуватиме російське блакитне паливо по дну Чорного моря до Болгарії, а потім до Італії, як очікується, мають спорудити до 2015 року.

Підтримуваний Європейським Союзом "Набукко", за допомогою якого планується постачати газ з Каспійського регіону до ЄС, оминаючи територію Росії, має запрацювати у 2018 році.

Реклама:

Проект "Набукко" покликаний зменшити енергетичну залежність Європи від Росії, але його реалізація регулярно викликала проблеми, пов'язані зі зростанням коштів та затягуванням термінів.

Тим часом 8 жовтня в експлуатацію було здано вже другу лінію ще одного масштабного проекту "Північний потік", що транспортує російське блакитне паливо по дну Балтійського моря до Німеччини.

Обидва ці проекти - "Північний потік" і "Південний потік" - дозволяють російському "Газпрому" нарощувати обсяги постачання газу до ЄС в обхід транзитних країн.

Сама Болгарія досі фактично цілковито залежить від російського блакитного палива та безперебійного його постачання.

Як відомо, 2009 року через українсько-російську газову суперечку Болгарія особливо сильно потерпала від припинення поставок російського газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: