ЄС отримає банківського наглядача вже в 2013 році

Неділя, 21 жовтня 2012, 14:49

Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив, що ЄС до кінця 2012 року підготує нормативну базу для створення єдиного банківського наглядового органу для єврозони.

Як повідомляє агентство Рейтерс, Європейському центробанку передадуть всеосяжну відповідальність за банківський нагляд.

"Коли все це буде погоджено, єдиний механізм нагляду, ймовірно, зможе фактично почати роботу протягом 2013 року", - сказав Ван Ромпей.

Представники ЄС сказали, що всі 6 тис. банків єврозони поступово перейдуть під нагляд ЄЦБ до 2014 року.

Реклама:

Цей процес почнеться з банків, які отримують державну допомогу, за ними підуть транскордонні інституції. Велика частина повсякденного нагляду буде делегована національним органам.

Міжнародний валютний фонд і ринкові економісти вважають створення ефективного банківського союзу, для якого досягнута угода була першим кроком, ключовим компонентом у боротьбі з борговою кризою єврозони.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що перш ніж наглядовий орган почне працювати і можна буде обговорювати пряму рекапіталізацію банків, пройде більше часу, ніж пара місяців.

Терміни, в які ЄЦБ почне повністю контролювати банки блоку, дуже важливі, оскільки це дасть можливість фонду допомоги єврозони безпосередньо закачувати гроші в постраждалі банки, не збільшуючи заборгованість урядів.

Джерело з французького уряду сказав, що Європейський механізм стабільності (ESM) може почати рекапіталізацію проблемних банків вже в першому кварталі 2013 року, але джерело з Німеччини повідомило, що це "вкрай малоймовірно".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: