Незважаючи на приплив валюти, НБУ втрачає резерви

Вівторок, 2 жовтня 2012, 09:31

Ситуація на валютному ринку поки не створює передумов для сильних коливань курсу гривні.

В Нацбанку 1 жовтня повідомили, що в серпні, як і в липні, платіжний баланс залишався позитивним завдяки припливу коштів з рахунку фінансових операцій, пише "Комерсант-Україна".

Вже другий місяць поспіль спостерігається профіцит платіжного балансу: якщо в липні він становив 808 млн доларів, то в серпні - 615 млн доларів.

Надходження коштів було забезпечено профіцитом рахунку фінансових операцій, який в серпні виявився ідентичним з липневим - 2,14 млрд доларів.

Реклама:

Однак якщо в липні позитивний показник був результатом розміщення євробондів на 2 млрд доларів , то в серпні держсектор привернув завдяки кредитам та облігаціям лише 28 млн доларів.

Припливу коштів сприяв реальний сектор - підприємства взяли кредитів на 1,35 млрд доларів, віддавши 710 млн доларів.

Уперше з травня позитивну динаміку за позиками показали і банки, які залучили кредитів на 66 млн доларів більше, ніж повернули.

НБУ поки не вдається вирішити проблему відтоку валюти з банківського сектора: в серпні – на 659 млн доларів, що лише трохи менше, ніж місяцем раніше, - 691 млн доларів.

Позитивна динаміка серпня дозволила звести платіжний баланс з профіцитом у 304 млн доларів.

У вересні він може вирости знову.

Проте в наступні місяці тиск на платіжний баланс посилиться.

"Ситуація на світових ринках залишається хиткою. Якщо до цього додасться і погіршення на фінансових ринках, то виникне загроза стабільності гривні. Положення може врятувати приплив валюти від прямих вкладень, однак вони поки залишаються на дуже низькому рівні", - впевнена економіст ІК "Тройка Диалог Украина" Ірина Піонтковська.

За вісім місяців інвестицій надійшло на 4,3 млрд доларів.

У наступному році державі треба повернути МВФ 6 млрд доларів, а отже, навіть при платіжному балансі близько нуля міжнародні резерви НБУ продовжать скорочуватися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!