Польща вважає, що cтворення євро було помилкою

Субота, 13 жовтня 2012, 10:46

Створення єдиної валюти для Європи було помилкою.

Про це заявив в ході засідання МВФ в Токіо голова Центробанку Польщі Марек Бєлка, повідомляє Lenta.ru посилаючись на Bloomberg.

Белка зазначив, що створення євровалюти стало результатом нестабільності існуючих на той момент європейських валют.

Як зазначає польське видання Onet, керівник польського Центробанку також додав, що Польща не має наміру переходити на євро до закінчення боргової кризи.

Реклама:

Зараз же, на його думку, не можна виключати варіант повного розвалу валютного союзу.

Так, Варшава збирається ввести євровалюту тільки в тому випадку, якщо будуть відновлюватися економіки в кризових країнах на кшталт Іспанії. До цього подібну думку висловив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорські.

На даний момент в єврозону увійшли 17 країн з 27 держав ЄС. Останньою приєдналася Естонія в минулому році.

Також про наміри замінити євро національною валютою заявляли п'ять членів ЄС, у тому числі Польща, Болгарія, Латвія, Литва і Румунія. До цього очікувалося, що країни перейдуть на єдину євровалюту до 2015 року.

Тепер же окрім Польщі перехід на євро відклала  Болгарія. На початку вересня міністр фінансів країни Симеон Дянков сказав, що правила гри в єврозоні часто змінюються, і вхід у неї Софії може стати "дуже ризикованим".

Відзначимо, про можливий розпад єврозони почали активно говорити в 2011 році через напругу боргової кризи в країнах PIIGS (Португалія, Іспанія, Греція, Італія та Ірландія). Перш за все, мова йде про потенційний вихід з валютного союзу Греції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: