ЄЦБ має наглядати за банками Східної Європи - топ-менеджер

Четвер, 27 вересня 2012, 11:46

Європейському центробанку слід доручити нагляд за всіма європейськими банками, включаючи банки Східної Європи.

Про це заявив керівник східноєвропейського підрозділу банку UniCredit Джанні Франко Папа, передає "Інтерфакс" з посиланням на австрійську Wiener Zeitung.

За його словами, банківський союз в Європі і створення єдиного банківського регулятора - важливий крок у правильному напрямку.

"Я вважаю, що таким чином слід здійснювати нагляд за всіма банками, а не тільки за найбільшими з них, як вважають за краще робити деякі держави. Приклади в останніх років говорять про те, що все більше проблем виникає в банках невеликого розміру. І ці проблеми можуть вплинути на всю систему", - сказав Папа.

Реклама:

Він сподівається, що в кінцевому підсумку єдиний нагляд дозволить створити рівні умови гри для всіх європейських банків, хоча, "безумовно, пройде багато часу, перш ніж у сферу нагляду будуть включені всі 6 тис банків", про які говорили лідери єврозони.

"Чим більше банків приєднаються до цієї системи, тим краще. В ідеалі добре б, щоб усі європейські банки в неї увійшли. Нам відомо, що деякі країни за межами єврозони заявили про свій інтерес до добровільної участі в банківському союзі. Зрештою кількість банків під наглядом ЄС значно перевищить ті 6 тисяч", - зазначив Папа.

Він сказав, що економічна ситуація в Центральній і Східній Європі залишається досить стійкою.

"Спостерігається уповільнення, деякі східноєвропейські країни переживають технічну рецесію, але ми все ще перебуваємо в зоні комфорту", - сказав топ-менеджер.

"При цьому в деяких країнах, наприклад у Росії, вартість ризику знаходиться в історичному мінімумі", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: