У США думають про повернення золотого стандарту

Неділя, 26 серпня 2012, 12:41

Питання про золотий стандарт повертається в американську політику.

У проекті програми, яка наступного тижня має бути ухвалена на з'їзді республіканців, міститься пункт про проведення аудиту ФРС (федеральна резервна система) і створення "комісії з золота", яка повинна буде розглянути питання про відновлення зв'язку між доларом і золотом, передають "Ведомости" з посиланням на Financial Times.

ФРС вже п'ятий рік проводить ультрам`яку грошову політику: базова ставка федерального фінансування була знижена до рекордного мінімуму 0-0,25% в кінці 2008 року, потім ФРС провела два раунди кількісного пом'якшення, викуповуючи з ринку іпотечні та казначейські облігації, а зараз проводить операцію з заміни короткострокових казначейських бондів у своєму портфелі на довгострокові.

Багато учасників ринку очікують, що восени ФРС оголосить про третій раунд; ймовірність цього не виключили члени Комітету з операцій на відкритому ринку, свідчить протокол їх останнього засідання.

Реклама:

Вливання у фінансову систему безпрецедентних обсягів ліквідності підриває довіру до незабезпечених паперових грошей, впевнені експерти; як доказ вони наводять зростання ціни золота, яке в очах інвесторів набуває монетарні функції.

Ультрам`яка політика ФРС під керівництвом колишнього голови Алана Грінспена в 2003-2004 роках, на думку багатьох економістів, сприяла надуванню кредитного міхура.

На початку минулого десятиліття золото коштувало 250 доларів за унцію, а в 2011 році ціна досягла історичного рекорду в 1,92 тис доларів.

Потім відбулася сильна корекція, на сьогоднішніх торгах золото коштує 1,668 тис доларів.

Один з ініціаторів кампанії за обмеження повноважень ФРС і повернення золотого стандарту - республіканець Рон Пол, голова підкомітету з фінансової політики палати представників, який брав участь у кампанії з висунення в кандидати на пост президента (у підсумку республіканці висунули Мітта Ромні).

Внесений ним законопроект про аудит ФРС ухвалила палата представників (проте, сенат ставиться до нього насторожено).

Одне з негативних наслідків необмеженого друкування грошей Федеральною резервною системою - це неминучий сплеск інфляції, вже не перший рік заявляють критики ФРС.

Однак інфляція залишається на низьких рівнях. Крім того, вказують противники золотого стандарту, його введення (і, відповідно, обмеження грошової пропозиції) позбавить центробанк можливості пом'якшувати шоки для економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: