У Росії на держзакупівлях щорічно крадуть трильйон рублів

Неділя, 26 серпня 2012, 11:44

Директор Центру досліджень постіндустріального суспільства Владислав Іноземцев стверджує, що на держзакупівлях у Росії крадуть стільки ж, скільки федеральний бюджет витрачає на освіту, культуру і спорт разом узяті.

Бюджетні організації в Росії щороку витрачають на купівлю товарів і послуг від 8 до 11 трлн рублів, передає видання NEWSru.com

У 2011 році тоді ще президент Дмитро Медведєв констатував: під час держзакупівель розкрадали не менше 1 трлн рублів, або близько 10% коштів.

Ця сума перевищує витрати федерального бюджету на освіту, ЖКГ, культуру і ЗМІ, фізкультуру та спорт і охорону навколишнього середовища разом узяті. Але експерти впевнені, що крадуть ще більше, і 40-50% іде у вигляді відкатів в кишені чиновників.

Реклама:

Формально ситуація знаходиться "під контролем", пише Іноземцев в "Комсомольській правді": більше 70% державних і муніципальних замовлень розміщується на відкритих аукціонах.

Вони проходять в електронній формі на п'яти уповноважених інтернет-майданчиках, де зареєстровано понад 245 тисяч замовників.

Але, по-перше, існуюча система контролює тільки процес укладення контракту, а не його виконання.

І тут обійти закон дуже легко. Значна частина контрактів не виконується, а в цьому випадку право постачання переходить до іншого учасника торгів, який запропонував наступну за вигідністю ціну.

Тобто в конкурсах можуть брати участь підставні і "потрібні" компанії.

По-друге, дані щодо попередніх постачань не систематизовані.

До 70% всіх товарів і послуг закуповується рік від року. І було б правильно орієнтуватися на вже сформовані ціни, а не починати щоразу заново.

По-третє, електронні майданчики визначають переможця, а далі він вже сам укладає контракт з бюджетною установою.

Саме тут і виникає "корупційна зв'язка".

Завжди можна знайти привід причепитися до виконавця і відмовитися від укладення контракту.

Суд у таких випадках рідко встає на захист постачальників. В результаті формується специфічний рівень цін. У них вже включена корупційна складова.

В існуючій системі компанії-постачальники апріорі закладають в свої заявки хабар для чиновників.

Сьогодні в Росії сформувалася дуже "затратна" економіка, пояснює експерт.

Так, у минулому році середня ціна на закуповуваний армією автомат Калашникова була в 9,5 рази вищою, ніж у 2000 році (курс долара за цей час майже не змінився).

Середній кілометр чотирисмугової автотраси в Центральній Росії коштує втричі дорожче, ніж у Центральній Європі.

Виділена лінія швидкісної залізниці від Парижа до Страсбурга довжиною 406 км обійшлася в 3,1 млрд євро (7,6 млн євро за км), а на дорогу Москва - Єкатеринбург планується витратити 1,5 трлн рублів (19 - 23 млн євро за км).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!