Приєднання Росії до СОТ може стимулювати торговельні війни

Четвер, 23 серпня 2012, 10:09

Членство Росії в СОТ відкриває її внутрішній ринок для імпорту, але й проти російських експортерів дискримінаційні заходи тепер неприпустимі.

За підрахунками Мінекономрозвитку РФ, їх щорічні втрати від обмежень сягали 2 млрд доларів, пишуть "Ведомости".

Тепер російський виробник, який вважає, що його інтереси притискаються іншими членами СОТ, може захищатися через секретаріат СОТ.

Проте, за правилами організації ініціювати розслідування можуть тільки уряди, тому компаніям прийдеться скаржитися в Мінекономрозвитку.

Реклама:

Приводом можуть бути, наприклад, антидемпінгові мита, різні нетарифні обмеження і т. д.

Для розгляду справи створюється спеціальна група, її результати можна оскаржити в спеціальному апеляційному органі.

В середньому суперечки розтягуються на 1-3 роки, пояснює заступник директора департаменту Мінекономрозвитку РФ Катерина Майорова.

Найбільше дискримінаційних заходів застосовується проти металургійної та хімічної галузей, відзначає Майорова.

Новолипецький металургійний комбінат (НЛМК) буде використовувати всі доступні способи захисту своїх інтересів, однак у СОТ можна оскаржити тільки ті заходи, які були прийняті після вступу до СОТ, говорить представник компанії Антон Базулев.

Дискримінаційне мито на імпорт трансформаторної сталі в Китай потрібно було оскаржувати в 2010 році, коли китайці його вводили, зазначає він: "Це успішно вдалося США, а ми були змушені звернутися в китайський суд (рішення поки немає)".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: