Великобританія може стати головною зовнішньою жертвою кризи в єврозоні

Четвер, 26 липня 2012, 19:59

Близькі економічні відносини з єврозоною, ураженої борговою кризою, можуть стати джерелом великих неприємностей для багатьох країн світу.

Найбільше може постраждати від економічної інтеграції з вогнищем зараження Великобританія, пише газета "Ведомости" із посиланням на дані британської компанії Maplecroft, яка розрахувала Індекс схильності ризикам від кризи єврозони для країн за її межами (Eurozone Exposure Index).

Перспективи єврозони залишаються вкрай невизначеними, і будь-яке подальше уповільнення економіки в регіоні буде мати найважчі наслідки для Сполученого Королівства, відзначають економісти.

Потенційний крах великих економік, таких як Іспанія чи Італія, призведе до скорочення зовнішньоторговельного обороту Великобританії приблизно на 7%, втрати банківського сектора можуть скласти 7% ВВП країни.

Реклама:

У розрахунок індексу були включені дані по 169 країнам, що знаходяться за межами єврозони.

Враховувалися дані з торгівлі, прямі інвестиції в зону євро, банківські вимоги країн єврозони, а також такі економічні показники, як бюджет, держборг, рівень інфляції і валютних резервів.

Через високий ступінь економічної інтеграції з єврозоною, екстремального ризику піддаються країни Східної Європи (Польща, Угорщина, Чехія), скандинавські (Швеція, Ісландія) та деякі африканські держави (Мавританія, Мозамбік, Маврикій, Кабо-Верде).

Всього в групу екстремального ризику увійшло 17 країн.

За оцінками укладачів індексу, компанії, хто входить у першу десятку африканських країн можуть постраждати від зниження попиту на їх експортну продукцію. До того ж в африканських країнах низька стійкість до глобальних економічних спадів.

Менше постраждають країни БРІКС, хоча вони теж не застраховані від європейських економічних проблем.

Ризики Росії (50-е місце в індексі), ПАР (49), Бразилії (62) та Індії (85) класифікуються в індексі Eurozone Exposure Index як "високі". У той же час ризики Китаю (112) оцінюються як "середні".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: