У Нацбанку запропонували втричі знизити податок на прибуток від операцій із держоблігаціями

Понеділок, 2 липня 2012, 11:35

Глава ради Національного банку Ігор Прасолов вирішив реалізувати ініціативу НБУ і Міністерства фінансів, які ще на початку року запропонували знизити ставку податку на доходи фізичних осіб від операцій з облігаціями внутрішньої держпозики (ОВДП) з 15-17% до 6%.

Прасолов, залишаючись народним депутатом від Партії регіонів, минулого тижня подав у парламент законопроект № 10674, яким знову запропонував зменшити ставку податку на інвестиційні доходи фізичних осіб від операцій з ОВДП, пише "Комерсант-Україна".

Законопроект пропонує встановити ставку податку на доходи фізичних осіб, отриманих у вигляді інвестиційного доходу від операцій з ОВДП, на рівні 5%.

Зараз, нагадує видання, прибуток, отриманий від різниці цін купівлі і продажу/погашення ОВДП, обкладається податком за стандартною ставкою 15%, і лише у випадку, якщо щомісячні доходи перевищують 10 мінімальних зарплат (з 1 липня ця планка склала 11,02 тис. гривень) - за ставкою 17%.

Реклама:

Таким чином, податок знизиться більш ніж утричі.

При цьому за аналогічною ставкою в 5% буде обкладатися і прибуток, отриманий населенням у разі "зміни курсу іноземної валюти".

Це означає, що обкладатися мінімальною ставкою податку буде прибуток, отриманий від зміни курсу валют при погашенні валютних і індексованих ОВДП.

Зараз діє нульова ставка податку на доходи у вигляді відсотків за облігаціями Мінфіну, тоді як дохід від операцій з ОВДП обкладався податком на загальних підставах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: