Греція узгодила програму економії на 11,5 мільярдів євро

Четвер, 19 липня 2012, 12:14

Грецькі лідери пізно ввечері у середу визначили заходи, які забезпечують приблизно дві третини з нової програми економії на 11,5 млрд євро, на реалізації якої за 2013-2014 роки наполягають міжнародні кредитори країни.

Завершальний раунд переговорів відбудеться наступного тижня, повідомляє агентство "Интерфакс".

Як очікується, тоді будуть узгоджені всі необхідні кроки.

Наступного вівторка в Афіни прибуває місія "трійки" (Єврокомісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд), яка має перевірити виконання Грецією домовленостей в рамках надання їй фінансової допомоги.

Реклама:

У тому числі представники "трійки" вивчать запропоновані урядом заходи економії.

Грецькі політики оголосили про загрозу різкого зростання бідності в країні в умовах рецесії, яка уже триває п'ять років і, за найоптимістичнішими оцінками, завершиться не раніше 2014 року.

На цьому тлі вони пообіцяли не робити додаткових заходів бюджетної економії до кінця 2012 року.

Поки що лідери трьох партій домовилися про заходи на 7,5-8 млрд євро (близько 5,5% грецького ВВП) на 2013-2014 роки, включаючи скорочення витрат центрального апарату, субсидій місцевим органам влади, зарплат і пільг бюджетників і зниження верхньої межі пенсій.

Перед прибуттям "трійки" грецькій владі також необхідно затвердити список з 28 держпідприємств, які можуть бути приватизовані в 2013 році на загальну суму понад 5 млрд євро з метою скорочення держборгу.

Афіни повинні забезпечити зниження бюджетного дефіциту в 2012 році до 6,7% ВВП, перш ніж вони зможуть запросити у міжнародного співтовариства нові поступки.

Ситуація ускладнюється тим, що, згідно з прогнозами, скорочення ВВП Греції в 2012 році може перевищити 7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: