Зростання економіки Китаю сповільнилося до мінімуму трьох років

П'ятниця, 13 липня 2012, 19:59

Зростання ВВП Китаю в другому кварталі сповільнилося до 7,6%, найнижчого темпу за три роки, підтвердивши побоювання, що найбільша азіатська економіка покаже найгірший річний результат з 1999 року.

Зростання китайської економіки сповільнюється шостий квартал поспіль, і аналітики намагаються намацати в інших показниках дно і визначити, коли завершиться цей цикл, повідомляє агентство Reuters.

Країни БРІК виступають основним двигуном світового зростання в умовах мінімального розширення в розвинених країнах.

"В цілому це - м'яка посадка, і я на 80% упевнений, що економіка відновить зростання в третьому кварталі", - сказав економіст IHS Global Insight Сяньфан Жень.

Реклама:

"Думаю, найстрашніше позаду, в наступному кварталі ми будемо спостерігати стабілізацію і навіть поліпшення зростання", - сказав економіст HSBC у Пекіні Сунь Цзюньвей, посилаючись на поліпшення щоквартального зростання і загальну стабільність червневої статистики інвестицій в капітал, промвиробництва і роздрібних продажів.

"Багато в чому все тепер залежить від того, наскільки радикальним буде подальше пом'якшення монетарної політики, але думаю, (регулятори) готові відповісти на таке уповільнення зростання", - зазначив він.

Останні заходи Центробанку КНР, включаючи дворазове зниження процентних ставок за місяць, а також лібералізацію, що дозволяє знизити вартість запозичення більш ніж на 30%, показали, що банк готовий до серйозних заходів для підтримки зростання, відзначає агентство.

Основним двигуном зростання китайської економіки в першому кварталі 2012 року стало внутрішнє споживання і капіталовкладення, тоді як експорт зробив найбільший тиск на зростання, повідомило статистичне відомство КНР.

Споживання додало 4,5 процентного пункту до фінальної цифрі ВВП, а на капіталовкладення довелося 3,9 процентного пункту.

Тим часом, експорт відняв 0,6 процентного пункту від загального зростання.

Китайське відомство також повідомило, що статистика свідчить про те, що економіка країни стабілізувалася в другому кварталі, а зростання за першу половину року в цілому співпав з прогнозами.

Фінансові ринки зазнали деяке полегшення після виходу даних Китаю, так як багато інвесторів були готові до найгіршого показника.

Азіатські і європейські акції підросли на торгах п'ятниці. Ціни на нафту Brent опустилися нижче 101 долара за барель, тоді як австралійський долар відійшов від сесійної мінімуму.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: