Мавроді і не снилося: власникам карток Сбербанку пропонують сотні тисяч відсотків

Четвер, 28 червня 2012, 11:44

На російському ринку з'явилася нова фінансова піраміда, яка обіцяє її учасникам 900 000% дохідності.

Схема організована за участю карток Сбербанку, пише газета "Ведомости".

На пошту журналіста "Ведомостей" надійшов електронний лист, який пропонував взяти участь в "карколомному за прибутковістю та фінансовою чесністю" проекті під назвою "Нескінченний баланс".

Проект стартував 21 червня 2012 року, на його сайті сказано, що це "соціальна мережа фінансової взаємодопомоги", яка дозволяє її учасникам, які використовують картку Сбербанку, "отримувати безоплатні перекази від інших учасників "Нескінченного балансу", багаторазово збільшуючи баланс вашої карти".

Реклама:

Суть проста. Новий учасник після реєстрації на сайті повинен ввести номер своєї банківської картки та зробити 10 перекладів на картки інших учасників, список яких надається системою. Сума переказів становить 500 або 5000 рублів.

Після підтвердження отримання всіх платежів людина "стає активним учасником системи" та починає отримувати перекази від інших новачків.

Таким чином вибудовується "дерево", йдеться на сайті: під кожного нового учасника приходять три інших, під них - вже дев'ять нових і так до десятого рівня.

"Отримуйте по 10-15000 рублів в день!", - ідеться в листі.

З матеріалів сайту випливає, що коли "дерево" буде укомплектовано, то прибутковість може скласти 885 720%.

На сайті не вказано жодних контактів організаторів, але кореспондент видання зв'язався з Дмитром Кузнецовим, з чийого адреси прийшов спам.

Він лише повідомив, що сам є учасником системи, які зареєструвалися два дні тому: "Через кілька годин під мене відразу ж вступило дві людини, хоча я нікого не запрошував".

На частину листа "Ведомостей" Кузнєцову, що стосується подробиць проекту, відповів дехто Олексій, який повідомив, що проект стартував у п'ятницю, "викликав ажіотаж" і тільки у нього в системі вже 55 осіб.

По суті, сайт пропонує проводити розрахунки на добровільній основі, ніяких обіцянок і гарантій з приводу повернення коштів або їх примноження немає, підкреслює адвокат "Юков, Хренов і партнери" Дмитро Лобачов: оскільки людина сама вводить свій логін, складно буде пред'явити позов творцям піраміди.

Сайт проекту знаходиться в доменній зоні .com.

Представник Сбербанку не зміг сказати, чи збирається банк скаржитися на "Нескінченний баланс" правоохоронцям або в суд.

За його словами, зазвичай в таких випадках банк інформує клієнтів і звертається до правоохоронних органів.

Єдине, що може спробувати зробити банк, - захистити ділову репутацію, вважає Лобачов: "Але для цього доведеться довести, що їй було завдано шкоду, а зробити це буде непросто, оскільки карта в даному випадку виступає виключно засобом платежу".

У Федеральної служби з фінансових ринків в даному випадку також не багато важелів тиску: служба здійснює контроль за діяльністю компаній, що володіють ліцензіями, а якщо ліцензії немає, вона передає інформацію в правоохоронні органи для розгляду, говорить представник служби.

Він не зміг пояснити, чи зроблено це у випадку з "Нескінченним балансом".

Поки в Москві не заведено справ за цим проектом, знає співробітник ГУ МВС по Москві.

Найвідоміший творець фінансових пірамід у Росії - Сергій Мавроді, з січня 2011 року запрошує в свою систему МММ-2011.

Недавно він повідомив, що продовження МММ-2011 неможливо, оскільки відносно нього порушили кілька кримінальних справ, пообіцявши коли-небудь повернути вкладникам їх номінал плюс 10%.

Фактор Мавроді та його безкарність впливають на появу його послідовників, але не так сильно, як прогалини в законах, які до сих пір не забороняють створення фінансових пірамід, вважає партнер ФБК Ігор Ніколаєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!