Саудівська Аравія не хоче підтримувати ціни на нафту

Середа, 27 червня 2012, 12:57

Найбільший світовий добувач і експортер нафти Саудівська Аравія не планує скорочувати видобуток нафти заради підтримки світового економічного зростання, незважаючи на падіння цін нижче 90 доларів за барель вперше за півтора року.

Підтримуючі сунітських повстанців в Сирії лідери Саудівської Аравії хочуть повалення сирійського президента Башара Асада і критикують Кремль за його підтримку, пише Reuters.

Росія є основним постачальником зброї Сирії, а для виконання бюджету Москві та Тегерану потрібна нафта за ціною не нижче 115 доларів за барель.

Але Саудівська Аравія може витримати падіння цін нижче 90 доларів протягом декількох місяців, говорять джерела в урядах країн Заходу і Перської затоки.

Реклама:

У першому півріччі Саудівська Аравія мала надлишковий дохід, тому для підтримки збалансованого бюджету їй потрібно набагато дешевша нафта, ніж іншим країнам ОПЕК і Росії, яка не входить в картель.

З початку року Саудівська Аравія заробила на поставках нафти трохи більше 155 мільярдів доларів, згідно з розрахунками, заснованими на середній експортній ціні аравійської нафти в 114 доларів за барель.

Щоб збалансувати бюджет цього року країні достатньо, аби нафта коштувала 75-80 доларів за барель.

За розрахунками Центру глобальних енергетичних досліджень, якщо ОПЕК збереже видобуток на поточному рівні 31,5 мільйона барелів на добу, середня ціна нафти в четвертому кварталі становитиме 74 долари за барель, а в першому кварталі 2013 року - 59 доларів за барель.

"Економіка Росії беззахисна перед різким падінням цін на нафту. Саудівська Аравія могла б скористатися цією беззахисністю, утримуючи видобуток на рівні 10 мільйонів барелів на добу", - сказав американський аналітик нафтового ринку Філ Верлегер.

За словами джерел, Саудівська Аравія таки скоротить видобуток в найближчі два місяці, але лише через зниження попиту з боку нафтопереробників у Китаї та США.

"Нам кажуть, що саудитів влаштовують низькі ціни, 90 доларів або нижче, протягом декількох місяців. Навіть якщо їм доведеться знизити видобуток через скорочення попиту, не схоже, що вони найближчим часом будуть допомагати ОПЕК підняти ціни", - сказав західний дипломат .

Зниження цін з пікового рівня березня 128 доларів за барель було викликано погіршенням економічних прогнозів і зростанням видобутку в Саудівській Аравії в березні до 30-річного максимуму 10 мільйонів барелів на добу.

Це компенсувало скорочення видобутку в Ірані через санкції, але викликало критику не лише з Тегерану, але й з боку інших учасників ОПЕК, що віддають перевагу вищим цінам - Алжиру, Іраку та Венесуели.

На нараді в червні ОПЕК пообіцяла дотримуватися квоти на видобуток в 30 мільйонів барелів на добу, для чого їй потрібно знизити виробництво на 1,6 мільйона.

Для цього в першу чергу повинна знизити видобуток Саудівська Аравія, а ймовірність цього невелика.

Оскільки ОПЕК не виділила індивідуальні квоти кожній країні, вона не може контролювати обсяг видобутку.

"Це марно, бо більшість країн ОПЕК недостатньо інвестують, тому у них мало вільних потужностей. Саудівська Аравія - це центробанк нафти набагато більше, ніж будь-коли, і це реальність", - сказав Лео Дроллас з Центру глобальних енергетичних досліджень у Лондоні.

У червні Саудівська Аравія підвищила експорт нафти на 150 тис барелів на добу в порівнянні з травнем, повідомило джерело в галузі, знайоме з цифрами.

На думку іншого джерела, експорт знизиться в липні і серпні, тому що попит в Китаї скоротиться на 350 тис барелів на добу через профілактичний ремонт НПЗ.

Якщо врахувати також зниження попиту на найбільшому НПЗ США в Порт Артурі, штат Техас, Саудівська Аравія може знизити видобуток до 9,5 мільйона барелів на добу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!