Екс-міністр пророкує Росії повномасштабну кризу нового типу

Неділя, 24 червня 2012, 09:54

Росія перебуває на початку серйозної кризи нового типу, і нинішнє керівництво не усвідомлює масштабу проблеми.

Про це заявив екс-міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, передає ТСН.

Причиною стане вихід Греції із зони євро, який, за словами Кудріна, "практично неминучий".

"За деякими показниками ми гірше готові, у нас менше резервів. Нам здається, що у нас досвід більше - ми знаємо, що робити, ми один раз це проходили. Але ця нова криза не буде схожою, вона буде мати свої особливості", - заявив екс-міністр.

Реклама:

"Тому сподіватися на те, що нам вже відомо, як все робиться - неправильно. Нам доведеться на ходу дивитися, як буде розгортатися цей особливий, новий вид кризи", - наголосив він.

Кудрін висловив думку, що Росія перебуває на початку дуже серйозної повноцінної кризи.

"Вона спровокована, крім колишніх чинників, ще й боргами. Проблема Греції не вирішена і, швидше за все, вже не буде вирішена. Вихід Греції з єврозони для мене практично неминучий. Це протягом півроку-року відбуватиметься... По суті, на кону стоятиме питання збереження євро", - сказав Кудрін.

"Уряд зараз приймає рішення, не оцінюючи цей сценарій як реальний, не готуючись до нього. Тому ми трошки посперечалися з (першим віце-прем'єром) Шуваловим в тій частині, чи потрібно збільшувати витрати на модернізацію. Цих доходів не буде при такому сценарії. А навпаки, ту планку витрат, яку ми піднімемо, нам не втримати, треба буде тут же на ходу все скорочувати назад, і ще ледве-ледве встигнути утримувати основні соціальні витрати", - сказав екс-міністр.

Кудрін передрікає російській економіці падіння ВВП на 3-4% у 2013 році.

Якщо воно буде перевищене, то можна говорити про кризу. Так, під час попередньої кризи падіння склало 7,9%.

"Висока вірогідність того, що це в наступному році, швидше за все, станеться", - сказав Кудрін, відповідаючи на питання журналістів в рамках Петербурзького міжнародного економічного форуму.

Разом із тим, переконаний екс-міністр, для циклічного розвитку економіки це падіння є "неминучою величиною, і з нею не треба боротися, тому що ніякими грошима йому ніколи не запобігти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: