У Мінфіні кажуть, що ще не знають, скільки буде "коштувати" мовний закон

П'ятниця, 22 червня 2012, 11:02

Інформація щодо публікацій відносно обсягів коштів на реалізацію законопроекту "Про засади державної мовної політики", у якій зазначено, що реалізація законопроекту "потягне" 5-17 млрд гривень із держбюджету, не відповідає дійсності.

Про це ідеться у прес-релізі, поширеному прес-службою Міністерства фінансів:

"У зв'язку з тим, що деякі засоби масової інформації поширили недостовірні відомості стосовно оцінок Міністерством фінансів вартості реалізації законопроекту "Про засади державної мовної політики" Управління комунікацій (Прес-служба) Міністерства фінансів повідомляє наступне.

По-перше, Міністерство фінансів письмово в експертних висновках повідомило Верховну раду та окремих народних депутатів про те, що реалізація проекту закону призведе до необхідності підготовки педагогічних працівників з викладання предметів регіональними мовами, видання підручників, іншої навчальної і довідкової літератури регіональними мовами, гарантування права отримання освіти державною мовою і регіональними мовами або мовами меншин, видання документів про освіту для осіб, які навчалися в навчальному закладі з навчанням регіональною мовою за їх заявою не тільки державною мовою, а й регіональною, публікації поряд з державною також і регіональними мовами актів місцевих органів державної влади і місцевого самоврядування, виготовлення печаток, штампів, штемпелів, офіційних бланків, табличок цих органів, на переклад процесуальних, судових документів тощо.

Реклама:

По-друге, за рішенням місцевої ради в окремих випадках, з урахуванням конкретної ситуації такі заходи можуть застосовуватися до мови, регіональна мовна група якої складає менше 10% населення відповідної території.

Право ініціювання питання щодо застосування заходів, спрямованих на використання регіональних мов або мов меншин надається мешканцям території, на якій поширена ця мова.

У разі збору підписів понад 10% осіб, які мешкають на певній території, місцева рада зобов’язана прийняти відповідне рішення протягом 30 днів з моменту надходження підписних листів.

У зв’язку з відсутністю зазначених у пункті 2 цієї інформації даних, надати конкретні розрахунки щодо впливу даного законопроекту на видаткову частину державного і місцевих бюджетів нині Мінфін не має можливості.

По-третє, інформація щодо обсягів видатків на реалізацію даного законопроекту не була узгоджена з Міністерством фінансів, а взята із прес-релізу Комітету Верховної ради з питань культури і духовності щодо слухань у Комітеті, присвячених обговоренню проекту закону "Про засади державної мовної політики", де безпідставно зазначено: "Міністерство фінансів і Комітет із питань бюджету у своїх висновках зазначають, що реалізація проекту потребує величезних бюджетних витрат (за підрахунками фахівців від 5 до 17 млрд гривень)".

При цьому, ще раз наголошуємо, що Міністерство фінансів жодних розрахунків із цього питання даному Комітету не надавало".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: