Фондовий ринок Росії готується до нової кризи

Середа, 20 червня 2012, 11:55

Федеральна служба з фінансових ринків (ФСФР) Російської Федерації планує створити відділ із системного аналізу ризиків російського фондового ринку - "щоб розуміти, де шарахне".

Про це заявив глава ФСФР Дмитро Панкін, передає "ЛІГАБізнесІнформ".

"Я вважаю, що весь ринок зараз готується до кризи. В учасників уже немає таких позицій, які були в 2008 році. Ніхто не бере валюту для того, щоб вкластися в рубль під більш високий процент. Ніхто не бере позики, щоб вкластися в акції у розрахунку на підвищення котирувань", - заявив Панкін.

Тому експерти називають ситуацію на російських фондових майданчиках більш здоровою і сприятливою, ніж в 2008 році.

Реклама:

Економіка просто "ближче до підлоги", тому й падіння буде не настільки болючим, упевнений російський банкір Павло Геннель.

Він зазначає, що більшість компаній ще не до кінця оговталися від минулої кризи, а нових боргів наробити не встигли, при цьому учасники фінансового ринку вже майже рік живуть в очікуванні відриву Греції від єврозони і поводяться дуже обережно.

Світова економіка в останні роки знаходиться в такому стані, що рано чи пізно криза все одно станеться, впевнений Геннель.

Тому бажання мінімізувати ризики шляхом розширення повноважень регулятора зрозуміло і правильно.

Але не виключено, що це саме розширення повноважень є самоціллю ФСФР, вказує він.

До ризиків для російського фондового ринку експерти відносять передусім ризик застосування санкцій з боку держави, можливе посилення відтоку капіталу тощо.

За даними центрального банку Росії, за перші п'ять місяців 2012 року із країни пішло 46,5 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!