Білорусь відкидає підозри РФ щодо ухилення від сплати мит на нафту

Четвер, 14 червня 2012, 12:46

Білорусь відкидає підозри з боку Росії в ухиленні від сплати мит на нафту і нафтопродукти і наполягає, що всі угоди дотримуються.

Про це сказав глава Митного комітету Олександр Шпилевський, передає Reuters.

"Усі поставки нафтопродуктів проходять відповідно до угод, я стверджую це як голова державного Митного комітету. Ніяких незаконних поставок за кордон не існує. Їх просто не може бути", - сказав Шпилевський.

Крім значних кредитів, Росія підтримала Білорусь, що пережила в минулому році найжорстокішу за десятиліття фінансову кризу, пільговими поставками енергоносіїв.

Реклама:

Мінськ купує нафту за пільговою ціною, але якщо експортує вироблене з неї паливо, то повинен повертати в російський бюджет мита на експортовані нафтопродукти.

За даними Нацбанку, за січень-квітень Білорусь повернула Росії мит на 1,5 мільярда доларів.

За інформацією Белстата, сукупний, з урахуванням поставок по трубопроводах, імпорт нафтопродуктів до Білорусі в січні-березні зріс в 4,4 рази до 2,9 мільйона тонн, а експорт білоруських нафтопродуктів збільшився на 68,9% до 4,78 мільйона тонн.

Імпорт нафти, переважно з Росії, за січень-квітень збільшився на 25%, при цьому середня ціна російської нафти зменшилася на 8% і становила 442 долари за тонну.

У 2010-2011 роках Білорусь через цінові спори різко скорочувала закупівлі нафти в Росії, частково замінюючи їх закупівлями нафти у Венесуелі і Азербайджані.

При цьому імпорт нафтопродуктів з РФ також значно зменшувався.

Домовившись в цьому році про пільгові постачання з Росії, Мінськ практично відмовився від імпорту нафти з інших країн.

Як повідомлялося, раніше російський посол в Білорусі Олександр Суриков, який виступав рупором Кремля в численних суперечках з білоруською владою, сказав, що Москва буде розслідувати причини різко збільшеного імпорту російських нафтопродуктів в Білорусь, підозрюючи Мінськ в реекспорті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: