Після корпоратизації статутний фонд "Енергоатому" може сягнути 100 мільярдів

Неділя, 8 квітня 2012, 16:14

Протягом дев'яти місяців має бути проведена корпоратизація (акціонування) двох державних енергокомпаній - НАЕК "Енергоатом" та НЕК "Укренерго".

Цей пункт міститься в підписаному 12 березня президентом Януковичем "Національному плані дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки", пише DT.UA.

За неофіційною версією, нинішня версія документа підготовлена ​​на Банковій групою за участю Ірини Акімової.

За інформацією джерел, при корпоратизації буде проведена оцінка вартості "Енергоатому".

Реклама:

Його статутний фонд, за попередніми очікуваннями, може становити майже 100 млрд гривень. Для 15 ядерних блоків сума не така вже й вражаюча. Втім, за початкової їх вартості близько 68 млрд гривень зношення обладнання впевнено наближається до 60%.

У корпоратизації є ще один момент, що часто залишається поза увагою.

Нині державі належить сама НАЕК, після акціонування їй належатимуть акції компанії. А це вже дуже велика різниця. Наповнити статутний фонд "Енергоатома" можна буде держоблігаціями. А це вже інструмент застави і для НАЕК, і для банків.

Враховуючи, що "Енергоатом" - це майже половина електроенергії, яка поставляється на Енергоринок (у 2011-му - 48%), причому дуже дешевої, інтерес до долі таких енергомонстрів зовсім не випадковий.

Як відзначає оглядач видання Ігор Маскалевич, сама березнева ініціатива президента вочевидь стала несподіванкою і для "Енергоатома", і для Міненерговугілля - такого швидкого початку приватизації там не очікували.

Більш того, за даними видання, раніше передбачувані зауваження міністерства і компанії в президентському тексті проігноровані, а пропозиція подати в березні на розгляд Верховної ради відповідні зміни до законодавства взагалі мало хто зрозумів.

Певне здивування прослизнуло навіть у заяві голови "Енергоатома" Недашковського, який тактовно зауважив: "Ми перебуваємо в так званому списку номер два, який передбачає, що "Енергоатом“ можна акціонувати, але не можна приватизувати".

Він нагадав, що для корпоратизації НАЕК цілком можна обійтися існуючим законодавством і ніякий новий законопроект не потрібен.

За неофіційною версією, нинішня версія документа підготовлена ​​на Банковій групою за участю Ірини Акімової.

Президент НАЕК Юрій Недашковський, виступаючи на Міжнародній конференції "Український ядерний форум-2012", уже заявив, що документ (про корпоратизацію) своєчасний, і він його підтримує.

За його словами, компанія сьогодні має потенційно достатньо можливостей для залучення інвестицій і позикових коштів. Однак її нинішня організаційна форма - унітарне держпідприємство - не дає можливості створювати спільні підприємства.

Можливі тільки договори про спільну діяльність або концесію.

Проте юристів ймовірних інвесторів такі договори просто лякають.

У цьому випадку акціонерне товариство (навіть у варіанті 100-відсоткового володіння акціями державою) більш гнучке.

Можна буде створювати і спільні підприємства, які контролюватимуться "Енергоатомом" та інвестором на погоджених умовах, виписаних в установчому договорі.

Залишилося хіба що дізнатися, хто на таке СП теоретично погодиться. Експерти кивають на нові блоки Хмельницької АЕС.

Власне, при всьому багатстві вибору особливих претендентів, окрім "Росатома", і не спостерігається.

Є дані, що термінові рішення щодо акціонування "Енергоатома" (заодно й "Укренерго") прямо пов’язані з переговорами про газ.

Тим більше що акціонування безсумнівно рухатиметься з певною оглядкою на багатий (і часто скандальний) російський досвід з акціонування тамтешнього ядерного комплексу, хоча щодо скандалів навколо ядерних підприємств та їхніх акціонерних "дочок" теж можна багато чого розповісти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: