Apple звинуватили в змові проти Amazon

Четвер, 12 квітня 2012, 16:02

Мін'юст США звинувачує Apple і п'ять найбільших компаній-видавців електронних книг в змові з метою підвищення цін - процес здатний знову радикально перекроїти ринкову модель всього сектора.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на The Wall Street Journal.

Суть справи, як її бачить влада США, полягає в тому, що в 2010 році видавці, побачивши загрозу самому своєму існуванню в ціновій політиці та ідеології тодішнього монополіста ринку електронних книг Amazon, змовилися продавати книги дорожче в конкуруючому магазині iBookstore від Apple і змусити Amazon підняти ціни.

Їх не зупинила навіть 30% комісія Apple.

Реклама:

У матеріалах антимонопольного позову говориться, що керівники видавничих компаній не раз особисто зустрічалися в самих розкішних ресторанах Манхеттена, щоб вирішити, що протиставити Amazon.

Компанія, у якої в 2009 році було 90% ринку, продавала онлайн бестселери, у тому числі новітні, за "проклятою ціною" 9,99 долара - часто нижче ціни в ритейлі.

Видавці погодилися разом підняти ціни на бестселери до 12,99 долара - 14,99 долара і спільно домагатися таких же цін від Amazon.

"Ми вважаємо, що внаслідок цієї змови споживачі переплатили десятки мільйонів доларів за найбільш популярні книги", - йдеться в заяві генерального прокурора США Еріка Холдера.

Біди видавців привернули увагу покійного Стіва Джобса, пише видання: якраз тоді відбувався перехід до 30% комісії в AppStore, запуск першого iPad і власного книжкового магазину компанії iBookstore.

Джобс, цитує Мін'юст його біографію, хвалився проведеним "кидком айкідо" - він переконав видавців перейти на агентську модель поширення електронних книг (і платити комісію Apple).

В обмін Джобс гарантував їм свободу встановлювати продажну ціну в магазині Apple - за умови, що тих же домовленостей видавці досягнуть з іншими ритейлерами, у тому числі з Amazon.

"Наша мета - змусити Amazon повернутися до прийнятної цінової політики, - цитує Мін'юст США лист керівника однієї з компаній, датований груднем 2009 року. - Щоб домогтися цього, наші колеги мають розуміти, що всі ми в одному човні, і повинні діяти спільно".

Влада США вважає, що учасники змови усвідомлювали порочність своїх дій і намагалися приховати факт і зміст переговорів, вдаючись в тому числі до "подвійного видалення" e-мейлів.

Три видавничих компанії - Hachette Book, Simon & Schuster і HarperCollins погодилися врегулювати позов в досудовому порядку.

Вони погодилися вийти з угоди з Apple і не накладати обмежень на ціни рітейлерів протягом двох років.

Це може дозволити Amazon відновити агресивні знижки на їх книги.

Penguin Group, Macmillan і сама Apple поки мають намір судитися.

Окремий позов до компаній Apple, Macmillan, Penguin і Simon & Schuster подали 16 штатів США.

HarperCollins і Hachette, що врегулювали цей позов, виплатять в цілому 51 млн доларів.

Amazon назвала врегулювання перемогою споживача і вітала можливість і далі знижувати ціни на книги, які можна читати на її планшетнику Kindle.

У приватних бесідах видавці казали, що організоване підвищення цін дозволило видавничій індустрії уникнути краху і монополізації, який відчула індустрія звукозапису в тому числі зусиллями Apple.

Якщо в 2009 році у Аmazon було до 90% ринку електронних книг, то зараз приблизно 60%, за цей час на ньому виріс конкурент Barnes & Noble з 25% - 30%, решта ринку в основному у Apple.

Apple без шкоди зможе взагалі закрити цей бізнес, але швидше за все змінить цінову політику, можливості Аmazon по зниженню цін також обмежені: прибуток ритейлера і так невеликий.

Найімовірніше, видавці домовляться з онлайн-ритейлерами щодо максимального об'єму знижок з тим, щоб останні не терпіли збитків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: