Уряд вирішив продовжити позику у ВТБ ще на рік

Четвер, 12 квітня 2012, 10:45

Кабінет міністрів направив російській групі ВТБ пропозицію, за якою український уряд хоче отримати нову позику від Держбанку РФ на термін до одного року із можливістю продовження ще на рік, щоб погасити за рахунок нього отриманий два роки тому кредит у розмірі 2 млрд доларів.

Про це пише газета "Экономические известия" із посиланням на свої джерела.

Видання нагадує, що уряд уже кілька разів продовжував позику, яку ВТБ виділив Кабміну в червні 2010 року, як бридж-фінансування перед розміщенням єврооблігацій.

Повернути ці гроші після закінчення чергової пролонгації - можливо, проте така операція буде мати дуже серйозний вплив на валютні резерви Національного банку в червні, коли за графіком погашення зовнішнього боргу Мінфіну потрібно буде повернути 2 млрд доларів ВТБ і ще близько 600 млн доларів виплати за єврооблігаціями.

Реклама:

Спосіб рефінансування кредиту ВТБ - за рахунок подальшої пролонгації або через залучення нової позики - має значення.

За словами екс-голови Держфінпослуг Віктора Суслова, пролонгація кредиту може бути трактована інвесторами і, головне, рейтинговими агентствами, як реструктуризація боргу внаслідок неможливості його обслужити.

Що, як і у випадку нещодавніх заяв чиновників Мінекономіки про бажання реструктуризувати борг перед МВФ, може викликати новий виток зниження рейтингових прогнозів щодо кредитоспроможності України з боку провідних рейтингових агентств.

Якщо кредит буде рефінансований за рахунок нової, то Мінфіну доведеться платити за нього за ринковими ставками залучення ресурсів, які існують сьогодні для Україні.

Виходячи з котирувань кредитно-дефолтних свопів (CDS) за зобов'язаннями країни на рівні 885 пунктів, розмістити п'ятирічні єврооблігації Україна могла б приблизно під 10% річних.

Виходячи з таких передумов, уряд і змінив стратегію фінансування дефіциту державного бюджету, переорієнтувавшись на внутрішні позики за допомогою валютних облігацій (з моменту анонсування таких паперів Мінфін залучив вже близько 1 млрд доларів), а також за рахунок приватизації, відзначає видання.

Як відомо, у середу міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко заявив, що Україна розглядає кілька варіантів щодо повернення кредиту російського ВТБ в 2 млрд доларів, зокрема й продовження термінів.

"Розглядаємо варіант повернути і взяти новий кредит, або внести зміни (до кредитної угоди), що не раз робилося до цього. Можуть бути різні варіанти. Можуть бути випущені бонди, які будуть в обороті. Варіантів багато", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!