Франція хоче довести обсяг стабфонду єврозони до трильйона євро

Четвер, 29 березня 2012, 18:12

Загальний обсяг антикризового стабілізаційного фонду для єврозони необхідно довести до одного трильйона євро.

Про це заявив міністр економіки, фінансів та промисловості Франції Франсуа Баруен, передає "Итар-Тасс".

Обговорення питання про збільшення коштів європейського стабфонду - на порядку зустрічі міністрів фінансів країн єврозони, яка відкриється у Копенгагені в п'ятницю.

"Це позиція, яку я відстоюю від імені Франції", - підкреслив міністр, говорячи про необхідність істотного розширення стабфонду.

Реклама:

За його словами, цей фінансовий механізм подібний стратегічним ядерним силам, якщо проводити паралелі з військовою сферою.

"Це те саме що ядерна зброя - вона створена не для того, щоб її використовувати, це стримуючий фактор", - пояснив Баруен.

У цьому зв'язку, відзначив французький міністр, Париж вважає важливим нарощування обсягів фінансових коштів даного механізму безпеки.

"Природно, ми хочемо, щоб обсяг був якомога більший, - додав він. - Чим більше стабфонд, тим менше ризик того, що ослаблені країни піддадуться нападу ринкових спекулянтів".

Німеччина, в свою чергу, виступає проти подібних ініціатив.

ФРН схвалила лише тимчасове підвищення сумарного обсягу європейського стабфонду в цілях підтримки проблемних країн єврозони до 700 млрд євро, який буде включати в себе 500 млрд євро капіталу Європейського стабілізаційного механізму (ЄСМ) і 200 млрд євро в рамках Європейського фонду фінансової стабільності (ЄФФС).

Зі свого боку, Єврокомісія пропонує об'єднання ЄСМ і ЄФФС в єдину постійну структуру з сумарним обсягом коштів на рівні 940 млрд євро.

Дискусії з цього питання пройдуть на зустрічі Єврогрупи в Копенгагені 30-31 березня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: