Частина кредиторів Греції противиться реструктуризації боргів

Четвер, 29 березня 2012, 15:19

Власники облігацій держкорпорацій Греції, випущених відповідно до іноземного законодавства, виступають проти реструктуризації грецького держборгу, що може зірвати зусилля Афін зі скорочення боргового навантаження.

Про це передає "Інтерфакс" з посиланням на агентство Bloomberg.

За останні дні пройшли засідання власників 12 траншів грецьких паперів, за підсумками 10 з них загальною номінальною вартістю 3 млрд євро не був набраний кворум або кредитори прямо відмовилися від свопу боргових зобов'язань.

В основному мова йде про бонди, розміщені залізничним оператором Hellenic Railways Organization SA і афінською транспортною службою Athens Urban Transport Organization SA і гарантовані урядом країни.

Реклама:

Влада Греції стверджує, що у них немає коштів, щоб погасити зобов'язання перед тими інвесторами, які відмовляються брати участь у реструктуризації, і списання 70% заборгованості.

Однак якщо кредитори не здадуться, Афінам, ймовірно, доведеться оголосити дефолт по ряду паперів або почати нові переговори з утримувачами облігацій (якщо ті на них погодяться).

"В інтересах Греції зараз загрожувати незгодним інвесторам невиплатою боргу. При цьому зовсім необов'язково, що реалізація цієї загрози буде відповідати інтересам Греції", - вважає економіст Exotix Holdings Ltd. Гебріел Стерн.

Раніше в березні Греція провела наймасштабніший своп боргових зобов'язань в історії.

Угода дозволить скоротити держборг Греції більш ніж на 100 млрд євро і зменшити борговий тягар з поточних 160% ВВП до 120% ВВП (117% ВВП за оцінками представників єврозони) до 2020 року згідно з домовленостями з Євросоюзом і МВФ.

Тим часом, за оцінками Standard&Poor's, Греції в осяжному майбутньому може знадобитися повторна реструктуризація держборгу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!