Бізнесу пропонують нову схему роботи з податківцями

Четвер, 29 березня 2012, 10:24

У Партії регіонів пропонують цікаву схему роботи податківців і бізнесу: замінити планові податкові перевірки подачею звітності, підтвердженої аудиторськими компаніями, які відібрані Державною податковою службою.

Про це ідеться у законопроекті №10270, поданому до парламенту депутатом Ігорем Савченком, пише газета "Комерсант-Україна".

Згідно із документом, паралельно із подачею декларації підприємство на добровільній основі може направити до податкових органів аудиторський звіт, підготовлений однією з аудиторських компаній, включених до спеціального реєстру ДПСУ за рекомендацією Аудиторської палати.

При плануванні документальних перевірок податківці зможуть враховувати надані платником звіти і не проводити таку перевірку.

Реклама:

Винятком можуть стати компанії, включені в план-графік перевірок на підставі оцінки платника за категоріями високих ризиків.

Таким чином, акредитовані при ДПС аудиторські компанії будуть перевіряти дані бухгалтерського обліку, зокрема достовірність, своєчасність і повноту нарахування податків і зборів.

Зв'язатися з автором законопроекту журналістам вчора не вдалося, але, згідно з пояснювальною запискою до документа, поправки замінять практику виходу податківців із перевірками щодо дотримання платниками законодавства.

Водночас, опитані виданням експерти вважають, що дуже мало компаній захочуть зв'язуватися з аудиторами, залежними від ДПС.

До того ж, витрати на аудіювання податкової звітності не гарантують, що податківці не почнуть перевірку підприємства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: