Ціни на нерухомість знижуватимуться - експерт

П'ятниця, 16 березня 2012, 16:41 -

В 2011 році найактивніше зростала галузь будівництва – після трьох років спаду обсяги будівельних робіт збільшились на 11%, в основному в зв’язку з інвестиціями в підготовку до Євро 2012.

Проте, збільшення обсягів також продемонстрував сегмент житлового будівництва, найбільше зростання характерне для дво- та трикімнатних квартир, при цьому менше вводилось в експлуатацію житло в сільській місцевості та більше – в міській, йдеться у аналітичному звіті Ерсте Банку.

Найбільший ріст житлового будівництва спостерігався в Києві – 48%, в той час як в Київській області знизився на 11%.

Житло в Україні залишається дуже дорогим порівняно із зарплатами, що частково спричинено важкістю отримання дозволу на будівництво і, як наслідок, корупцією та обмеженою пропозицією житла на ринку.

Реклама:

Україна займає 180-е місце у рейтингу від Світового Банку по легкості процедур отримання дозволу на будівництво. У Туреччині, яка займає 24-е місце у рейтингу, ціни не нерухомість є номінально нижчі за українські.

"Cередня вартість квадратного метру в Анталії становить 632 долари порівняно з Одесою – 1062 долари, і це при вдвічі вищій середній зарплаті в турецькому місті", - коментує ситуацію Мар’ян Заблоцький, аналітик Ерсте Банку.

Висока вартість іпотечних кредитів під 16-17% річних за умов інфляції на рівні 4,6% у 2011 році унеможливлює купівлю житла без наявності значних заощаджень та високого доходу.

Таким чином, зростає попит саме на квартири з двома та більше кімнатами в Києві.

В зв’язку з високим співвідношенням вартості квартир до зарплат навіть обмежена пропозиція нового будівництва не стримує падіння цін на нерухомість.

Ціни на нерухомість знижувались протягом останніх трьох років, починаючи з завершення валютного кредитування у 2008 році, і тільки наприкінці 2011 року дещо стабілізувались.

Через низький рівень ліквідності на ринку, зазначається в звіті, банки продовжуватимуть видавати невелику кількість іпотечних кредитів, при цьому їхня вартість залишатиметься досить високою.

"В 2012 році спостерігатиметься дуже мале економічне зростання та, відповідно, низький ріст доходів населення. Основним джерелом попиту на нерухомість залишаються заощадження населення в розмірі 70 млрд доларів валютної готівки. Таким чином, власники нерухомості будуть змушені і надалі знижувати ціни на житло, шукаючи тих, хто має достатньо коштів для купівлі квартири", - прогнозує аналітик Ерсте Банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: