Думка експерта: S&P спізнилося із реакцією на ситуацію в Україні

П'ятниця, 16 березня 2012, 14:58

Рейтингове агентство Standard&Poor's у четвер змнизило прогноз за довгостроковими суверенними рейтингами України на "негативний" зі "стабільного".

Як зазначив у коментарі "Економічній правді" начальник відділу аналізу фінансових ринків "ING Банку Україна" Олександр Печеріцин, рішення рейтингового агентства Standard & Poor's про перегляд прогнозу (який на один ступінь вище рейтингів, присвоєних Україні агентствами Fitch та Moody's) не стало для учасників ринку несподіванкою.

"Ця рейтингова дія відображає високу ймовірність зниження суверенного рейтингу до рівнів рейтингів, наданих двома іншими рейтинговими агентствами. Фактори, що вплинули на цю рейтингову дію агентства, не є новиною (зокрема, значні потреби в зовнішньому рефінансування та високе навантаження на бюджет), і вже включені учасниками ринку в ціну суверенних зобов'язань", - пояснив експерт.

Таким чином, за його словами, теоретично ця рейтингова дія (особливо враховуючи те, що рейтинг від S&P, присвоєний Україні, є найвищим серед рейтингів від інших агентств) не має надати значного впливу на рівень країнових ризиків.

Реклама:

"Нині ми не бачимо якогось значного погіршення потенційних ризиків, пов'язаних із фінансуванням бюджету і зростання потреби в рефінансуванні зовнішніх зобов'язань в 2012 році щодо оцінок цих ризиків, озвучених декількома місяцями раніше. Ми вважаємо, що короткостроковими факторами для країнових ризиків виступлять заплановані переговори з МВФ у Вашингтоні, а також переговори із газового питання з Росією", - відзначив Печеріцин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!