Ціни на золото опустилися в очікуванні рішення ФРС

Вівторок, 13 березня 2012, 15:47

Ціни на золото опустилися нижче 1,7 долара напередодні рішення центробанку США по процентних ставках, а платина дорожчає п'ятий день поспіль.

В 14.40 за Києвом золото торгувалося по 1,690 долара за тройську унцію в порівнянні з 1,699 долара на закриття торгів 12 березня, пише Reuters.

Головною подією для фінансових ринків у вівторок стане рішення ФРС США про грошово-кредитну політику.

Аналітики вважають, що центробанк повідомить про плани залишити відсоткові ставки на рівні, близькому до нульового, але не вкаже на можливість додаткових стимулюючих заходів.

Реклама:

З тих пір як ФРС оголосила про перший етап валютного стимулювання в кінці 2008 року ціни на золото виросли більш ніж удвічі.

"Золото продовжує вести себе не як надійний, а як ризикований актив, і рухається в одному напрямку з сировинними ринками. З початку місяця жовтий метал торгується поблизу позначки 1,7 долара за тройську унцію, - йдеться в звіті Commerzbank. - Сьогоднішня нарада ФРС США дасть ціні на золото новий невеликий поштовх, навіть якщо ключова відсоткова ставка залишиться на дуже низькому нинішньому рівні".

Інвестиційний попит на золото залишається високим, про що говорить зростання запасів фондів ETF до рекордного максимуму на цьому тижні. До завершення торгів понеділка запаси найбільших фондів досягли 70,887 мільйона унцій, піднявшись з початку березня на 361 тис унцій.

В 14.40 зка Києвом платина торгувалася по 1,689 долара за унцію в порівнянні з 1,688 долара на закриття торгів у понеділок. З початку року платина подорожчала більш ніж на 20% за рахунок перебоїв в постачаннях з ПАР.

"Ми вважаємо, що фундаментальні показники платини набагато краще, ніж золота", - сказав Нік Браун з банку Natixis, додавши, що попит на платину серед автовиробників Європи, на його думку, буде невисокий, але попит серед ювелірів в Японії та Китаї компенсує це.

Зростання цін на платину пов'язане в основному з місячною зупинкою рудника Rustenburg в ПАР, що належить компанії Impala Platinum, яка посідає друге місце в світі по виробництву платини.

Робота була зупинена через страйк, в ході якого компанія недовиробили 200 тис унцій.

З кінця 2011 року виробництво скорочували і найбільші конкуренти Impala - Anglo Platinum, Aquarius і Lonmin, оскільки уряд ПАР посилив контроль за безпекою на рудниках.

Срібло коштувало 33,26 долара за унцію проти 33,58 долара, паладій - 697,5 долара проти 695,85 долара.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: