Рада посилила контроль за обігом ГМО-продукції

Четвер, 23 лютого 2012, 15:03

Верховна рада ввела механізм відстеження обігу продукції, яка містить генетично модифіковані організми (ГМО).

За внесення змін до закону "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні ГМО" проголосували в четвер 324 депутатських карток із 413 зареєстрованих у залі, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Закон встановлює, що суб'єкти господарювання, які вперше вводять в обіг продукцію, що містить ГМО, або отриману з їх використанням, складають у довільній формі письмову декларацію, в якій в обов'язковому порядку зазначаються дані про суб'єкта господарювання, про те, що така продукція містить ГМО або отримана з їх використанням, а також наводиться номер такої продукції в державному реєстрі ГМО.

Відповідно до закону, суб'єкти господарювання під час проведення всіх операцій з передачі продукції, що містить ГМО, або отриманої з їх використанням, забезпечують надання суб'єктам господарювання, яким вони передають таку продукцію, копії декларації, зазначеної в законі.

Реклама:

Суб'єкти господарювання зобов'язані протягом 5 років з дня передачі продукції, що містить ГМО, зберігати декларацію, зазначену в цьому законі, або її копію, а також документацію, яка дає можливість ідентифікувати суб'єкта господарювання, що передав відповідну продукцію, і суб'єкта господарювання, якому була передана така продукція.

Закон встановлює, що з метою здійснення державного контролю за обігом ГМО та продукції, отриманої з використанням ГМО, центральні органи виконавчої влади створюють за відповідними напрямами мережу випробувальних лабораторій з визначення вмісту ГМО в продукції. Положення про мережу випробувальних лабораторій з визначення ГМО затверджує Кабінет міністрів.

Крім того, закон встановлює, що науково-методологічна координація діяльності випробувальних лабораторій з визначення вмісту ГМО в продукції здійснюється науково-методичним центром з питань випробування ГМО.

Науково-методологічний центр з питань випробувань ГМО є державним науковим закладом, який забезпечує отримання та підготовку референтних зразків ГМО, зразків контрольного цільових таксонів з метою створення їх колекції, а також їх зберігання, утримання і надання випробувальним лабораторіям для використання в їх діяльності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: