Порошенко пропонує на 15 років забути про земельний закон

Четвер, 2 лютого 2012, 16:21

Голова концерну "Укрпромінвест" Олексій Порошенко вважає, що закон "Про ринок землі" у нинішньому варіанті не може бути прийнятим.

Про це він сказав у четвер під час громадського обговорення законопроекту про ринок землі, передає "Реальна економіка".

За його словами, "людина, яка підготувала такий закон "Про ринок землі" заслуговує на догану".

"Мені боязно трохи стає, адже я вклав такі гроші, а тепер хтось мені буде командувати. Як я вміщуся у 100 гектарів землі?... Закон потребує дуже ґрунтовного доопрацювання, або його потрібно закинути у стіл, де він має відлежатися років 15 хоча б", - заявив Порошенко.

Реклама:

Бізнесмен підкреслив, що він категорично проти дій, які можуть призвести до "таких масштабних і нестабільних зрушень". "Тут треба ще ретельно попрацювати", - додав Порошенко.

Він також наголосив, що подібні законодавчі ініціативи можуть призвести до того, що "доведеться Гайсинський цукровий завод здавати на металобрухт".

Як відомо, Олексій Порошенко є батьком голови Ради НБУ і відомого бізнесмена Петра Порошенка. У 2009 році президент Віктор Ющенко присвоїв Олексію Порошенку звання Героя України.

Старший Дорошенко також є генеральним директором концерну "Укрпромінвест", який об'єднує більше 50 підприємств. Як її профільний бізнес виділяється харчова галузь і автомобілебудування.

Гайсинський і Погребищенський цукрові заводи входять до складу аграрного підрозділу концерну "Укпромінвест" -  "Агропродінвесту". Серед інших активів також Дніпровський крохмале-патоковий комбінат та мукомельні підприємства.

Основні земельні угіддя групи Порошенка знаходяться у Вінницькій і Полтавській областях - близько 90 тисяч гектарів.

Нагадаємо, в грудні 2011 року парламент проголосував у першому читанні за законопроект "Про ринок земель", який розробляв аграрний комітет Верховної ради під керівництвом депутата Партії регіонів Григорія Калєтніка.

Зокрема, він передбачає, що землею зможуть торгувати тільки фізичні особи, держава і територіальні громади. Раніше в цьому списку були ще фермерські господарства.

Максимальна площа наділу в особистому володінні була знижена до 100 гектарів. Попередній - урядовий законопроект дозволяв одній особі володіти 900-2100 гектарів ріллі.

Також у новому документі є обмеження щодо оренди. Фізичним та юридичним особам, включаючи пов'язаних осіб, забороняється мати у користуванні більше 6 тисяч гектарів ріллі в одному районі та більше 5% - в області.

Утім, за словами Калєтніка, відповідні ліміти уже переглянуто в сторону збільшення і це буде враховано при внесенні документу на друге читання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!