Українські підприємства купуватимуть газ за рублі

П'ятниця, 17 лютого 2012, 11:38

НАК "Нафтогаз України" отримала право приймати від українських споживачів газу оплату в рублях.

Про це пише газета "Экономические известия" із посиланням на високопоставлене джерело в НБУ.

За його словами, "Нафтогаз" звернувся до центробанку за індивідуальною ліцензією на проведення розрахунків з контрагентами в рублях.

Такий порядок встановлює чинний сьогодні декрет Кабміну про валютне регулювання - за законом достатньо, щоб валютна ліцензія була в одного з контрагентів.

Реклама:

За словами представника НБУ, відповідна ліцензія НАК вже видана, що дозволить підприємствам-експортерам, які постачають свою продукцію до Росії, отримані в оплату рублі не продавати на міжбанківському валютному ринку, а спрямовувати безпосередньо НАК - для оплати постачання газу.

Серед зацікавлених у таких розрахунках експортерах чиновник назвав металургійні підприємства, компанії легкої та харчової промисловості, а також хімкомбінати.

У Нацбанку вважають, що дозвіл "Нафтогазу" купувати рублі безпосередньо у експортерів уже найближчим часом дозволить удвічі знизити тиск на валютні резерви центробанку.

При цьому в середньостроковій перспективі газова монополія може взагалі відмовитися від доларових платежів "Газпрому".

"Ми розраховуємо, що НАК зможе купувати на українському ринку до половини від тієї суми, яка сьогодні необхідна держкомпанії для розрахунків за поставки газу. Ми розраховуємо, що протягом найближчих шести місяців обсяг рублевих розрахунків при експорті українських товарів і послуг дозволить "Нафтогазу" закуповувати досить рублів для того, щоб проводити розрахунки за газ, взагалі не вдаючись до придбання доларів - ні на міжбанку, ні в Нацбанку", - говорить співрозмовник видання.

За його словами, це дозволить заощадити близько 12 млрд доларів із валютних резервів протягом 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: