Польща і Литва планують зв'язати газові мережі

П'ятниця, 10 лютого 2012, 19:00

Польща і Литва планують зв'язати національні газорозподільні мережі до 2018 року, що буде етапом створення регіонального газового ринку.

У проекті беруть участь польська газотранспортна компанія Gaz-System і литовська Lietuvos Dujos, контрольована російським "Газпромом" і німецькою E.ON Ruhrgas, повідомляє агентство Reuters.

Вартість майбутнього газопроводу довжиною 562 кілометри оцінюється в 471 млн євро, його пропускна спроможність складе 2,3 млрд кубометрів на рік вз можливістю підвищення до 4,5 мільярда.

Остаточне інвестиційне рішення буде прийнято після проведення техніко-економічного аналізу, маркетингових досліджень і отримання підтримки Єврокомісії.

Реклама:

"Я вважаю, що Євросоюз підтримає польсько-литовський проект. Для країн Балтії газопровід може стати стратегічним елементом газової інфраструктури, що дає доступ до світового ринку газу, включаючи термінал з прийому СПГ (скрапленого природного газу) в (польському місті) Свіноуйсьце", - сказав учасник ради директорів Gaz-System Славомир Сливинський.

Як відомо, Литва не пов'язана газопроводами з жодною з країн ЄС за межами Балтії і повністю залежить від російського газу.

У Литви є з'єднувальні газопроводи з Латвією, яка теж планує будувати термінал з прийому СПГ.

Поки неясно, як на проект вплине намір Литви реформувати газотранспортну систему відповідно до рішення Євросоюзу, проти чого виступає "Газпром".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: