Зернотрейдерів попросили притримати пшеницю в Україні

П'ятниця, 10 лютого 2012, 10:56

Мінагрополітики порекомендувало зернотрейдерам обмежити експорт продовольчої пшениці.

Ця рекомендація буде діяти до середини квітня, коли в Україні вже буде чітко зрозуміла ситуація з урожаєм озимої пшениці, а також посівами ярої, пише "Дело".

До цього через несприятливі прогнози стану озимої групи трейдерів просять не торгувати зазначеної культурою.

"Ми закликаємо трейдерів, які укладають контракти, акуратно дивитися в найближчі 2 місяці, і пшеницю, яка є на ринку, не включати в перелік своїх інтересів", - сказав начальник департаменту розвитку і аграрного ринку Міністерства аграрної політики і продовольства Сергій Кваша.

Реклама:

Він запропонував компаніям зосередитися на постачання за кордон ячменю і особливо кукурудзи, якої в 2011 році зібрано рекордну кількість.

Як відзначають експерти, зернотрейдери і так не ризикували експортувати пшеницю, що ясно можна побачити через мізерні обсяги поставок цієї культури за кордон.

"Щомісячні обсяги - це 200-300 тис тонн, - говорить генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. - Поставки могли б бути й більше, але в уряду є бажання підстрахуватися".

Правда, оголошення про купівлю пшениці поки дають багато зернотрейдерів, зокрема підрозділ Державної продовольчо-зернової корпорації "Хлібінвестбуд".

Станом на початок лютого Гідрометцентр прогнозував урожай пшениці в 2012 році на 20-30% менше врожаю 2011 року.

Зменшення врожаю обумовлене несприятливими погодними умовами - за словами начальника відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяни Адаменко, в результаті посушливої осені близько 70% озимих культур перед зимою перебували в незадовільному стані, а 30% взагалі не зійшли.

Експерти відзначають, що якщо фінальні результати збору пшениці все ж будуть вище прогнозованих, то надлишок пшениці на внутрішньому ринку призведе до обвалу цін на неї і навантаженні на інфраструктуру в частині зберігання.

На сьогодні з України експортовано близько 3 млн тонн пшениці.

Потенціал експорту оцінюється в 6 млн тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!