Якщо США втратить панування, то Україна втратить незалежність - Бжезинський

П'ятниця, 6 січня 2012, 11:47

Кінець світового панування США призведе до втрати незалежності мінімум восьми країн, включаючи Україну.

Про це пише знаменитий американський геополітик, екс-радник президента США Джиммі Картера з нацбезпеки Збігнєв Бжезинський у своїй статті "Після США. Як буде виглядати світ в епоху занепаду Америки?", передає "Сегодня".

Головний висновок статті: через політичну та економічну кризу в найближчі роки можливий (але ще аж ніяк не визначений) глобальний занепад США як світової сили.

Якщо це відбудеться, то світ може опинитися в хаосі. На планеті посилиться напруга між найбільшими державами. При цьому залежні від підтримки США Грузія, Тайвань, Південна Корея, Білорусь, Україна, Афганістан, Пакистан, Ізраїль та частина країн на Близькому Сході можуть, на його думку, зникнути.

Реклама:

В такій обстановці Китай легко поверне собі Тайвань. Японія, наприклад, може піти на більш тісну співпрацю з Південною Кореєю, якій знадобиться нова опора в протистоянні з КНДР і з зростанням китайського впливу.

А це, в свою чергу, може розв'язати війну на Корейському півострові.

Що стосується СНД, то, як вважає Бжезинський, в першу чергу, можливий занепад Америки дасть Росії шанс без жодного ризику поглинути Білорусь і за допомогою залякування та військової агресії роздобути Грузію.

А Україна, на думку американського геополітика, сама піде на зближення з Москвою, оскільки у Європи ослабне бажання і буде менше можливостей інтегрувати країну в західне співтовариство.

"Кремль продовжує наполягати на вступі України в Єдиний економічний простір і на поширенні свого контролю над її основними промисловими активами. Коли настане занепад Америки, Європа буде менш готова простягнути руку Україні, роблячи її більш уразливою перед імперськими амбіціями Росії", - пише автор.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: