ЄБРР долучатиме компанії з України до російських бірж

Вівторок, 31 січня 2012, 09:22

Європейський банк реконструкції і розвитку і Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ), створений в 2011 році для спільних проектів із іноземними інвесторами, у понеділок оголосили про придбання 6,29% і 1,25% акцій об'єднаної біржі ММВБ-РТС відповідно.

"Продавцем акцій є група ММВБ-РТС, зокрема, проданий пакет, раніше викуплений у не згодних з об'єднанням акціонерів ММВБ", - пояснила у коментарі газеті "Комерсант-Україна" член правління ММВБ-РТС Катерина Новокрещених.

Успішною виявилася друга спроба ЄБРР, нагадує видання, оскільки в 2010 році входження банку в капітал РТС було заблоковане Федеральною службою з фінансових ринків і Федеральною службою безпеки Росії.

Суму угоди сторони не розкривають, втім, кілька джерел видання кажуть, що акції придбані "з невеликим, близько 10%, дисконтом до ціни злиття РТС і ММВБ".

Реклама:

При об'єднанні ціна біржі РТС склала 34,5 млрд рублів (1,14 млрд доларів), ММВБ - 103,5 млрд рублів (3,41 млрд доларів), у перерахунку на одну акцію ця вартість відповідала 61,4 рубля (2,03 долара).

Інші джерела видання стверджують, що вартість однієї акції при угоді склала трохи більше 57 рублів (1,88 долара).

У результаті ціну покупки двох пакетів можна оцінити в 9,5 млрд рублів, або 310 млн доларів.

За словами глави РФПІ Кирила Дмитрієва, входження нових інвесторів у ММВБ-PTC зробить подальший розвиток біржі "більш прозорим для інвестиційного співтовариства".

Метою придбання пакета він назвав надання ММВБ-PTC коштів на розвиток бізнесу "у розмірі сотень мільйонів доларів" до IPO об'єднаного майданчику.

Співрозмовники видання в інвестбанківських колах кажуть, що ведуться переговори з одним із найбільших світових інвесторів - американської The Capital Group Companies, яка управляє активами на 1 трлн доларів, а також Goldman Sachs - про придбання пакетів ММВБ-PTC із числа паперів, що залишаються на балансі самої біржі.

Частина з них буде зарезервована для опціонної програми заохочення менеджерів ММВБ-PTC.

З урахуванням цього, кажуть джерела видання, Capital Group і Goldman Sachs можуть спільно претендувати на пакет до 2,5% біржі акцій.

У планах нового акціонера - зробити ММВБ-РТС майданчиком для розміщення акцій компаній, що працюють в СНД, - у першу чергу з України.

На думку експертів, ММВБ-РТС може скласти конкуренцію Варшавській фондовій біржі (WSE), яка користується попитом серед українських емітентів.

На користь цього, на думку керівника управління глобальних ринків ІК "Трійка Діалог Україна" Володимира Грищенка, говорить той факт, що капіталізація російського майданчика істотно більша, ніж у WSE.

"До того ж ніхто не скасовував вибудову єдиного фінансового центру в Москві", - додав він.

"Я б не виключав того, що українські компанії будуть розміщуватися в Росії, але це будуть розміщення в межах 5-10 млн доларів. Якщо ідеться про більш великі залучення, то російські компанії самі шукають кошти в Лондоні або Нью-Йорку", - говорить генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!