Арбузов дав банкам згоду на кредитування

Понеділок, 30 січня 2012, 13:17

НБУ вирішив дозволити банкам переоцінити свої резерви, сформовані під видані кредити, що дозволить банкам вивільнити кошти і направити їх на нове кредитування.

Зокрема, Нацбанк підвищив до 80% коефіцієнти обліку банківських металів, закладених під кредитні операції, які класифікуються як "субстандартні", пише "Коммерсант-Украина".

Коефіцієнт раніше становив 60% з простроченням на термін 31-60 днів, і "сумнівні" - 20% з простроченням 61-90 днів.

З 50% і 20% до цих же 80% підвищені коефіцієнти обліку державних цінних паперів, закладених під такі ж категорії кредитів.

Реклама:

Коефіцієнт обліку нерухомості, іпотечних облігацій і сертифікатів у "субстандартних" і "сумнівних" позиках збільшений на 10 пунктів - до 50% і 30% відповідно. Однак ці послаблення стосуються лише гривневих кредитів.

Документ передбачає розширення можливості обліку безумовних гарантій при розрахунку резервів: коефіцієнти для всіх категорій кредитних операцій, крім безнадійних, підвищені до 100%.

При визначенні кредитних категорій НБУ відмовився від їхньої прив'язки до абсолютного розміру чистого кредитного ризику. Кредит буде визнаватися "субстандартним", якщо виникне ймовірність несвоєчасного погашення всієї суми боргу. Зараз позика потрапляє в цю категорію за 20-відсоткової ймовірності непогашення.

Банки також зможуть враховувати майнові права на отримання грошової виручки. Для цього банкір повинен буде мати документальне підтвердження того, що в останні 12 місяців позичальник своєчасно виконував свої зобов'язання перед іншими кредитними установами.

Головна мета ініціатив НБУ - стимулювання кредитування.

"Банки будуть менше формувати резервів і звільнять кошти, що дозволить більше кредитувати. Ми не зупиняли кредитування, але так діяли не всі банки. У банків не так багато можливостей для заробітку, і вони змушені кредитувати, хоча б з урахуванням того, що наприкінці року залучили багато депозитних коштів за високими ставками", - вважає перший заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.

Проте, швидкого ефекту банкіри не очікують. "Звичайно, в деякій мірі це допоможе відновити кредитування, але для того, щоб банки перерахували резерви і номінально побачили ресурси, потрібно враховувати і часовий лаг", - пояснив голова правління Єврогазбанку Ростислав Павлюченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!