Після переобрання Обами, міністр фінансів США піде з посади

Четвер, 26 січня 2012, 13:27

Міністр фінансів США Тімоті Гайтнер не очікує, що президент Барак Обама попросить його залишитися на посаді після переобрання.

Про це він заявив в середу в інтерв'ю Bloomberg Television, повідомляє видання "Реальна економіка".

Гайтнер, за його словами, впевнений в тому, що Обама залишиться в Білому домі на другий термін. Але він "не збирається просити мене залишитися, я впевнений в цьому", додав міністр.

В кінці травня 2011 року в деяких західних ЗМІ з'явилася інформація, що Гайтнер думає про те, щоб піти із свого поста після того, як домовиться з конгресом про підвищення граничного рівня держборгу.

Реклама:

За даними The Wall Street Journal, Гайтнер тоді в приватних бесідах міркував про те, щоб піти з міністерства. Після появи цієї інформації міністр сказав, що продовжить роботу на своїй посаді "у найближчому майбутньому".

Гайтнер закликав конгрес підвищити рівень держборгу з початку квітня, але прийняти рішення вдалося після довгих суперечок лише перед 2 серпня. Ця дата називалася крайнім терміном, після якого федеральний уряд втратить можливість залучати кошти для фінансування державних витрат і погашення боргових зобов'язань.

Домовленість про підвищення стелі держборгу передбачала також скорочення дефіциту бюджету на 917 мільярдів доларів протягом 10 років.

Крім того, до 23 листопада комісія конгресу з шести демократів і шести республіканців повинна була підготувати пропозиції щодо вишукування додаткових способів скорочення дефіциту на 1,5 трильйона доларів.

Проте досягти компромісу не вдалося, і в кінці року в силу вступило положення про заздалегідь визначене скорочення на 1,2 трильйона доларів.

У серпні агентство Standard & Poor's позбавило США найвищого кредитного рейтингу, оскільки, на думку експертів, США необхідно скоротити дефіцит на 4 трильйони доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: