Набув чинності закон про декриміналізацію економічних злочинів

Вівторок, 17 січня 2012, 12:23

З 17 січня набуває чинності закон про декриміналізацію економічних злочинів.

Закон вступив в силу через місяць після його опублікування, пише "Дело".

Він замінив кримінальну відповідальність за окремі види злочинів у господарській і економічній сфері на адміністративну.

Зокрема, з Кримінального кодексу вилучені статті 202, 203, 207, 208, 214, 215, 217, 218, 220, 221, 223, 225, 226, 228, 234, 235.

Реклама:

При цьому Кодекс про адміністративні правопорушення доповнено новими статтями, за вчинення злочинів щодо яких передбачалася кримінальна відповідальність.

Закон встановлює, що штраф може бути замінений судом на інше покарання лише у разі його несплати в строк, встановлений судовим рішенням.

Крім того, гуманізована відповідальність за вчинення злочинів, передбачених статтями Кримінального кодексу 364-1, 365-1, 365-2.

Законом введені обов'язки, які можуть бути покладені на особу при обранні запобіжного заходу, не пов'язані з утриманням під вартою.

Зокрема, орган дізнання, слідчий, прокурор, суддя, суд має право покласти на підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого обов'язки: прибути на виклик до органу дізнання, досудового слідства, до прокурора або до суду; не залишати населений пункт, в якому він зареєстрований, проживає; не відвідувати певні місця.

Крім того, передбачена можливість покладання обов'язку повідомляти про зміну місця проживання або місця роботи, а також здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, які дають право виїзду з України.

Крім цього, змінено порядок застосування такого запобіжного заходу, як застава.

Як відомо, 15 листопада 2011 року 157 з 226 мінімально необхідних депутатів проголосували за поправку № 95 до проекту зазначеного закону.

Таким чином, у законі збереглася норма про кримінальну відповідальність за перевищення влади або службових повноважень. Зокрема, за такою статтею була засуджена екс-прем'єр Юлія Тимошенко.

13 грудня президент Віктор Янукович схвалив декриміналізацію економічних злочинів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!