Євросоюз готовий блокувати створення найбільшої у світі біржі

Середа, 11 січня 2012, 14:36

Європейські антимонопольні регулятори рекомендували Єврокомісії заблокувати об'єднання нью-йоркської біржі NYSE Euronext і німецької Deutsche Boerse, що мало б наслідком створення найбільшої світової фондової біржі.

Про це розповів The Wall Street Journal високопоставлений європейський чиновник, пише "Газета.Ru".

Як відомо, NYSE і Deutsche Boerse почали переговори про злиття два роки тому, про запуск угоди біржі оголосили на початку лютого 2011 року. Тоді її вартість оцінювалася в 9,5 млрд доларів.

Передбачалося, що об'єднаний майданчик буде торгувати паперами на 20 трлн доларів – це третина капіталізації всіх публічних компаній.

Реклама:

Влітку угоду схвалили ради директорів обох компаній.

Очікувалося, що в об'єднаній біржі акціонерам Deutsche Boerse буде належати 59-60%, акціонерам NYSE Euronext - 40-41%.

Deutsche Boerse отримає 10 з 17 місць у раді директорів нової біржі. Кожна акція Deutsche Boerse буде конвертована в одну акцію об'єднаної біржі, тоді як папір NYSE - в 0,47 акції нової юрособи.

Єврокомісар з конкуренції Хоакін Алмунія заявив NYSE і Deutsche Boerse про намір заборонити об'єднання, оскільки воно створить найбільший у Європі майданчик із торгівлі деривативами та придушить конкуренцію.

За даними видання, операція може відбутися, якщо біржі погодяться продати бізнес із торгівлі деривативами: Eurex, який належить Deutsche Boerse, або Liffe, який належить NYSE.

Із цим не згодне керівництво бірж: у Deutsche Boerse і NYSE стверджують, що ринок торгівлі деривативами глобальний і навіть об'єднаний майданчик зіткнеться із конкуренцією з CME Group у США.

Крім того, керівництво доводить, що крім об'єднаної біржі існує ще й ринок позабіржових деривативів, який допомагає конкуренції.

Очікується, що єврокомісари зустрінуться 1 лютого, щоб обговорити угоду, остаточне рішення буде винесене 9 лютого.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: