Європа підготувалася до "газових" переговорів Росії та України

Вівторок, 10 січня 2012, 09:40

Цього року європейські компанії та домогосподарства добре підготувалися до зимових газових переговорів між Росією та Україною.

Про це ідеться у публікації The New York Times, повідомляє портал "Українська енергетика".

Зокрема, відзначає видання, газосховища в деяких країнах повні. Погода м’яка. Європа має доступ до природного газу з інших джерел.

"Європа має гарний доступ до порівняно дешевого газу на спотовому ринку", - зазначив експерт з питань газу компанії Wood MacKenzie Грехем Фрідман.

Реклама:

Експерти відзначають, що і Росія, і Україна розпочали "газові" переговори у невигідному становищі.

"Росія зіткнулася із реальною конкуренцією зі скрапленим природним газом та сланцевим газом, до якого європейці мають доступ. Вона має бути стурбована ", - сказав Фрідман, говорячи про скраплений природний газ.

Раніше віце-прем’єр та міністр енергетики Польщі Вальдемар Павляк заявив, що доступ до альтеративних постачань дав Варшаві важелі в переговорах.

"Ми можемо купувати дешевший традиційний газ або швидше до видобутку сланцевого газу", - сказав він.

З іншого боку, експерти пов’язали слабкість позиції України із запуском "Північного потоку".

"Північний потік" є частиною великої стратегії Росії, щоб позбутися залежності від української газотранспортної системи та інших транзитних газопроводів, якими вона (Росія) не володіє", - вважає експерт із питань газу Оксфордського інституту енергетичних досліджень Джонатан Стерн.

Як повідомлялося, Україна і Росія мають намір продовжити переговори щодо ціни на газ і долі української газотранспортної системи 15 січня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!