Олігархи платять податків у 50 разів менше, ніж пересічні українці

Середа, 7 грудня 2011, 14:04

Проголошений у Податковому кодексі прогресивний податок на доходи фізосіб, спрямований на те, щоб багаті платили більше за бідних - не більше, ніж красиві слова.

Про це заявив заступник директора науково-дослідного центру проблем оподаткування національного університету ДПА України Костянтин Швабій, пише газета "Дело".

Експерт підрахував, що понад 90% всіх надходжень від сплати ПДФО в Україні дає заробітна плата населення.

При цьому, якщо віднести ці надходження у вигляді абсолютних величин до бази оподаткування, то виходить велика диспропорція.

Реклама:

"Середня ефективна ставка податку на зарплату в середньому в 50 разів вища від податкової ставки на підприємницькі доходи, тут підраховано виключно за загальною системою оподаткування (спрощена не приймалася до уваги, бо не було даних), а також в 4,5 разу вища від податкової ставки податку на власність", - сказав Швабій.

На його думку, ПДФО в Україні вимагає подальшого реформування.

"У нас відбувся і законодавчо закріплений зсув більшої частини податкового тягаря з оподаткування капіталу, ресурсів, майна на доходи фізичних осіб", - зазначив Швабій.

Після прийняття Податкового кодексу з урахуванням перекладання непрямих податків - ПДВ, акцизних зборів та єдиного соціального податку - бідні не стали платити менше багатих.

"Якщо вважати податкове навантаження, це, правда, за моїми прикидками, з урахуванням ефекту перекладання податкового тягаря, то виходить, що у нас не прогресивна шкала, як задекларовано в кодексі, типу, багаті платять більше, ніж бідні, у нас насправді регресійна шкала прибуткового податку, і розрахунки якраз це і показують", - сказав експерт.

За його словами, за ставкою 17% станом на 1 листопада 2011 р. платило не більше 1% платників ПДФО.

"Основна маса населення платить 15% ПДФО плюс в середньому 3,6%. Ви бачите, яка в нас арифметика: 15 плюс 3,6 відсотка - вже 18,6% виходить. А багаті ж платять 17%. От проста арифметика, яка підтверджує мої слова, що податок, загалом-то, регресійний ", - пояснив Швабій.

За офіційною статистикою Міністерства фінансів, надходження з податку на доходи фізосіб не змінилися з 2010 року і складають близько 4% ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!