Думка експерта: Затримка із прийняттям держбюджету - це нормально

Середа, 7 грудня 2011, 13:27

Верховна рада перенесла розгляд державного бюджету на 2012 рік на кінець грудня.

На думку депутата ВР від Партії регіонів Василя Горбаля, затримка із розглядом у парламенті проекту державного бюджету на 2012 рік є закономірним процесом.

"Ясна річ, що погано, коли прийняття бюджету відтягується, коли бюджет не приймається у встановлені терміни. Це відбулося з об'єктивних причин, враховуючи, що переговори з Росією щодо ціни на газ затягнулися, що спричинено, напевно, було і парламентськими виборами в Російській Федерації", - сказав він.

Водночас, відзначив Горбаль, показник ціни на газ є основним з точки зору підготовки бюджету, і "погано, що процес затягнувся".

Реклама:

"Хоча в Україні, якщо взяти ретроспективи, бюджети, на жаль, завжди приймали досить пізно, і в регіонах України до цієї практики вже звикли. Там, де є кваліфіковані, професійні кадри, власне вони і розуміють, що потім робити в подібних умовах, коли бюджет України приймається навіть в січні", - зазначив нардеп.

Він акцентував увагу на діях, які робить президент Віктор Янукович у боротьбі з непрозорістю розподілу бюджету України.

"Влітку 2011 року Янукович ініціював створення комісії на чолі із заступником голови Адміністрації президента Андрієм Портновим з підготовки змін до законодавства, а також в структуру керівних органів, які займаються зловживаннями в бюджетній сфері. Це говорить про те, що у президента зараз викликають занепокоєння зловживання у бюджетній сфері", - сказав він.

"Нині комісія повинна напрацювати свої пропозиції і подати їх на розгляд президента. І, я так розумію, це виллється в певні закони - бо не секрет, що коли Контрольно-ревізійне управління перевіряє правильність використання тих чи інших бюджетних коштів, то навіть з точки зору повернення коштів у нас законодавством це не передбачено", - додав Горбаль.

Він акцентував, що в Україні немає єдиної методології щодо визначення злочинів у бюджетній сфері.

"Ці зловживання є, і вже є певне доручення президента щодо боротьби з ними. Нині готуються внесення змін до законодавства з приводу тендерів та інші зміни. Адже відкриті обговорення бюджету на різних рівнях все одно не ведуть до зняття критики", - сказав Горбаль.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!