Путін чекає, коли Україна буде змушена погодитися на будь-які умови – Азаров

П'ятниця, 30 грудня 2011, 10:10

Прем'єр-міністр Микола Азаров переконаний, що газові угоди 2009 року не відповідають рівню стратегічного партнерства між Україною та Російською Федерацією.

 

Про це він заявив у четвер в програмі "Іспит для влади" на Першому національному каналі, передає його прес-служба.

"Я ще раз повторюю: якщо розрахунок у керівництва Росії є на максимальну поточну вигоду, то я б не назвав цей розрахунок стратегічним. Оскільки я неодноразово цей аргумент висловлював, що відносини між нашими країнами не обмежуються тільки газом, і вони не повинні обмежуватися тільки газом. І якщо ми дійсно стратегічні партнери, то перше - ми повинні відповісти на просте питання: чому Україна має отримувати газ за найвищою ціною в Європі? Хіба це не абсурд?", - підкреслив Азаров.

При цьому він зазначив, що російське керівництво дуже неохоче йде на переговори про перегляд формули ціни на газ.

Реклама:

За словами Азарова, в ході переговорів він пересвідчився: росіяни виходять із того, що необґрунтовано висока ціна на газ призведе до поступового занурювання України в боргову яму, а тому вона рано або пізно буде змушена погоджуватися на будь-які умови.

"На останніх переговорах і президент, і я, ми чітко заявили: якщо ви (керівництво РФ) продовжуєте розраховувати на те, що нас можна поставити в такі умови, коли ми будемо згодні прийняти будь-які ваші вимоги, то ви глибоко помиляєтеся", - переконує Азаров.

Крім того, глава уряду нагадав, що Україна в майбутньому наполегливо добиватиметься перегляду кабальних газових угод і справедливої ціни на газ, яка з урахуванням харківської знижки має становити приблизно 250 доларів за тисячу кубометрів.

"Ми наполегливо добиватимемося перегляду цього кабального контракту та пошуку взаємоприйнятних і компромісних умов. Причому наша умова дуже проста: нам не треба ніяких знижок, не треба ніяких пільг. Ось ціна, за якою ви продаєте газ Німеччині, мінус ціна транзиту - ось наша ціна. І Віктор Федорович її озвучив. Це приблизно 220-250 доларів", - підсумував прем‘єр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!